Освен всеизвестния факт, че пушачите имат лош дъх, цигареният дим води до потъмняване на зъбния емайл и е рисков фактор за развитие на пародонтоза, възпаление на венците от наслояване на плака и води до други неприятни  последици за лигавицата на устата. Най-добрият избор за пушача е да спре да пуши.

 

В случай, че не може или не иска да спре, експертите смятат, че по-добрият вариант вместо пушенето е употребата на продукти с електронно нагряване, без горене.Какво казват учените?

В края на миналата година отделът по пародонтология и хигиена на устната кухина в клиника „Калабродентал“ в Кротоне, Италия, публикува резултатите от свое 4-месечно изследване, включващо 110 пушачи, които по време на изследването преустановяват пушенето на цигари и преминават на електронни изпарители.

 

Оралното им здравe е изследвано в началото на наблюдението, 60 дни и 120 дни след началото на изследването. Пушачите са разделени на 2 групи – такива, които пушат повече от 10 години и такива, които пушат по-малко от 10 години. Резултатите са изключителни, а учените са обнадеждени.

 

Резултатите показват, че преминаването от тютюнопушене към електронни изпарители води до подобряване на здравето на устната кухина. Учените твърдят, че в края на проучването те регистрират „прогресивно подобрение на пародонталните индекси, както и на цялостното здравословно състояние на устата“. В допълнение на това много пациенти съобщават и за намалено желание и потребност от пушене.

 

 

 

Група 1 (пушачи от по-малко от 10 години)

Група 2 (пушачи от повече от 10 години)
Орално здравe на участниците в начало на проучването

 

85% от участниците са със зъбна плака

 

100% от участниците са със зъбна плака

61% страдат от пародонтоза

 

65% страдат от пародонтоза

 

Орално здрaве на участниците в края на проучването

Само 8% от участниците са със зъбна плака

 

 

Само 13% от участниците са със зъбна плака

 

 

Само 2% страдат от пародонтоза

 

Само 8% страдат от пародонтоза

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

* по данни от https://www.vapingpost.com/2017/10/30/a-study-from-italy-looking-at-oral-health-in-e-cigarette-users/


Освен независими изследвания, пионерът в категорията „тютюневи продукти с нагряване“ Филип Морис Интернешънъл също проучва въздействието върху устната кухина и зъбите на новите си бездимни продукти в сравнение с цигарите.

 

Лабораторните изследвания, проведени от компанията в Швейцария, сравняват оцветяването на зъбите при пушачи след 3 седмици използване на новата системата за нагряване на тютюн IQOS с продължаващо пушене на цигари за същия период. Резултатите показват, че зъбите на пушачите, изложени на цигарен дим продъжават да потъмняват, а тези на участниците, използвали IQOS не променят цвета си.

 

NEWS_MORE_BOX


От компанията не спират до тук и тестват човешки тъканни клетки от устната кухина, като изследването включва и излагане на парата от бездимния продукт на компанията в сравнение с това на цигарен дим. Научните експерти установяват, че въздействието на цигарения дим е по-голямо от това на аерозола на IQOS по отношение на клетъчна токсичност, морфологични промени в тъканта и секреция на възпалителни агенти.

 

Реакцията на клетките, изложени на парата на новия бездимен продукт, е значително по-малка, а възстановяването им е значително по-бързо от тези, изложени на цигарен дим.


Изводите от началните изследвания показват, че преминаването към продукти без горене в сравнение с продължаване на пушенето не само ще запази усмивката по-бяла, но и ще намали риска от развитие на познатите заболявания, свързани с тютюнопушенето.

 

И не на последно място - пушачите най-после ще могат да се справят с проблема с лошия дъх.