Алцхаймер е все още нелечимо заболяване, въпреки че търсенето на ефективно лечение е задача, актуална от много години. На прага сме обаче на нов етап от разработването на успешен лечебен подход към болестта на Алцхаймер, защото във финансирането на търсенията се включва и един от най-богатите хора на планетата – Бил Гейтс.

 

Дори най-малкият бъдещ напредък в стремежа към лечение на Алцхаймер ще се разглежда като грандиозна стъпка напред на фона на сегашната ситуация, когато дори превенцията и забавянето прогресията на невродегенеративното заболяване са трудно постижими. Бил Гейтс и работещите по най-новата му инициатива обаче няма да се задоволят със само частични резултати в това отношение. Според самия Гейтс метод за успешно лечение на болестта, която поразява нов човек на всеки 66 секунди, може да бъде разработен.


 

За това, че Бил Гейтс приема борбата с Алцхаймер като лична кауза, свидетелства фактът, че той отдава над 50 милиона долара от личното си състояние на фонд за борба с болестта, известен като Dementia Discovery Fund. Този фонд финансира най-съвременните и иновативни проучвания, търсещи причините за развитие на Алцхаймер и начини за блокиране на ефекта им.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Бил Гейстс е известен с дарителските си кампании за борба с редица заболявания, но това е първият случай, в който той дарява средства за проучвания, свързани с незаразна болест. До момента фондацията му е финансирала борбата само с инфекциозни заболявания като СПИН, малариа, полиомиелит.

 

Според анализатори обаче никога досега Бил Гейтс не е бил толкова отдаден на кауза, с която се е заемал. Като възможна причина за това се посочват няколкото случаи на Алцхаймер, регистрирани сред по-възрастните роднини на милиардера в последните години.

 

Въпрос на чисто финансови пречки ли е била невъзможността от разработване на лечение на Алцхаймер досега, или на реална невъзможност на медицината и съвременните технологии да разберат напълно болестта? Отговорът на този въпрос се очаква да е налице скоро. Едва ли има човек, който не се надява причината да е била в първия фактор. Ако наистина е така, няма причина да се съмняваме, че Алцхаймер скоро ще бъде лечимо заболяване.

 

Това би бил най-големият подарък, който човечеството може да си направи послучай 100-годишнината от откритието на немския лекар Алойс Алцхаймер, пръв описал случай на пациентка с едноименната болест.