Новоразработена ваксина в Китай осигурява защита срещу Омикрон и редица негови подварианти.

 

“Как да сме в крак с бързо развиващия се патоген? Коронавирусът винаги изглежда с няколко стъпки напред, особено сега, когато подвариантите на Омикрон продължават да развиват по-големи възможности за имунно разнообразие.


 

Въпреки безценните инструменти, в които иРНК ваксините се превърнаха през последните две години, са необходими повече подходи, категорична е научната общност.

 

При вирусния шип има региони, които са останали силно запазени при последните варианти на SARS-CoV-2. Затова пък предлагат еволюционни данни, с които да се създаде ваксина от следващо поколение. Шиповият протеин се свързва с човешките ACE-2 рецептори, за да инициира инфекция.

 

За да се справят с критичния проблем с имунното бягство и да започнат трудната задача за разработване на нова ваксина, д-р Йонглиан Джао и колегите му от Университета Ухан в Китай вече тестват експериментална ваксина, която се основава на запазени участъци от шиповия протеин, което означава, че ваксината е тясно свързана с части от шипа, които рядко мутират.

 

Ключов проблем с настоящите ваксини е, че макар да предпазват от тежко заболяване, по-новите версии на вируса, като нарастващото множество подварианти на омикрон, могат да се изплъзнат от защитата на имунната система.

 

Анализирани са повече от 11 650 487 последователности на SARS-CoV-2, както и инфекциозността и способността за имунно избягване на 54 псевдовируса и варианти на SARS-CoV-2.

 

Експериментите разкриват, че протеинът на вирусния пик не се е развил произволно, а по-скоро към висока инфекциозност, съчетана с ниска имунна защита, или ниска инфекциозност, съчетана с висока имунна защита.

 

Въз основа на това екипът проектира ваксина, базирана на новоразработен антиген, наречен Span. Буквата "S" в името означава "шип", както при вирусния шипов протеин, а "пан" е от гръцката дума, означаваща "всички", отнасяща се до ваксина срещу всички шипови протеини. 

 

Антигенът Span включва аминокиселинни остатъци, открити с висока честота във всички основни варианти на Covid-19 до момента, което му позволява да защитава човешкия организъм срещу еволюционно различни линии. До момента ваксината Span предизвиква неутрализиращи антитела срещу различни варианти на SARS-CoV-2. 

 

Екипът от Ухан, според Джао, трябва да проведе допълнителни тестове за ефективността на ваксината срещу по-нови подварианти на Омикрон, особено срещу тези, които се появиха през последните месеци. 

 

Референции:

Yongliang Zhao & etc. Vaccination with Span, an antigen guided by SARS-CoV-2 S protein evolution, protects against challenge with viral variants in mice. Science Translational Medicine - https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abo3332