Нова ваксина има потенциала да превърне HIV в „лека хронична инфекция като херпес“, твърдят учени.

 

 


Според резултатите от първите човешки тестове 9 от 10 доброволци развиват имунен отговор срещу вируса, с 85% запазен имунитет за най-малко една година.

 

 

Ако по-мащабните клинични изпитвания са толкова успешни, вирусът, който отнема живота на хиляди хора, вече няма да причинява заболяване и ще бъде значително по-малко заразен, считат експертите.

 

 

Успехът на ваксината MVA-B се основава на развиването на способност на човешката имунна система да реагира с течение на времето срещу вирусните частици и заразените клетки, обяснява проф. Мариано Естебан от Съвета за научни изследвания в Мадрид. Тя се основава на ваксина, предназначена за лечение на едра шарка, с добавени 4 гена на HIV, които не са в състояние да репликират самостоятелно, но гарантирайки безопасност.

 

 

В изследването участват 30 здрави доброволци, 24 от които са лекувани с MVA-B, а на останалите 6 е дадено плацебо.

 

 

Участниците получават 3 дози от ваксината, като втората е дадена 4 седмици след първата, а третата след 16 седмици. Ефектите са проучвани чрез кръвни тестове.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ваксината е предназначена да „обучи“ имунната система да открива и се научи как да се бори с вируса. Имунни клетки, които служат за това са лимфоцити T и B.

 

 

„Човешкият организъм е пълен с лимфоцити, всеки от тях е програмиран да се бори срещу друг патоген. Обучението е необходимо за патогени, като HIV, който не може да бъде естествено победен. MVA-B ваксината не е в състояние да отстрани вируса от организма, но отговаря на изискванията за обещаваща ваксина срещу HIV.“, пояснява проф. Мариано Естебан.

 

 

Така, ако вирусът навлезе в организма, имунната система ще готова за инактивиране на вируса и унищожаване на заразените клетки, уточнява експертът.

 

 

Според изследователите, ако ваксината премине Фаза II и Фаза III на клинични изследвания, в бъдеще HIV може да се сравнява с херпес вирус.

 

 

Опасният вирус няма да причинява вече заболяване и ще се превърне в лека хронична инфекция, с много по-нисък заразен профил, смятат учените.

 

 

Да не забравяме обаче, че и херпесният вирус не се лекува, а и не нанасяте такива поражения като HIV-вируса...