Клинично проучване, което тества нова ваксина, разработена с помощта на неинфекциозни вирусни частици, може да предложи защита срещу Чикунгуня
 
Първата му фаза включва 25 доброволци в добро здраве, които са на възраст между 18 и 50 години. Всеки от тях получава една от три различни по големина дози, инфектирани с вируса три пъти през известен интервал от време. 
 
Антителата в кръвта на реципиентите се проследяват на редовни интервали от време. Ваксините са добре приети, без сериозни нежелателни последици и без индикации за каквито и да е възпалителни странични ефекти.
 
След ваксинацията се открива имунен отговор под формата на неутрализиращи антитела в по-голямата част от реципиентите. 
 
Дори и най-ниските дози от ваксината се оказват ефективни и след втората ваксинация участниците от всички групи развиват високи нива на антитела. По-важното е, че те остават за дълго. Откриват се във всички пациенти шест месеца след последната им ваксинация, обясняват учените от Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания в САЩ. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Ваксината също така генерира антитела срещу множество генотипове на вируса, което означава, че тя може да бъде ефективна при всякакви щамове на вируса
 
Инфекцията с Чикунгуня се пренася от комарите. 
 
Данните от проучването са публикувано в сп. Lancet.