Нова надежда за успешно лечение на рак в близко бъдеще носи интересно откритие на екип от научен институт във Флорида, САЩ. Учените са успели да създадат инженерно модифицирани антитела, които буквално подтикват имунните клетки да атакуват и унищожават раковите образувания.

 

Имунната система е основният защитник на организма от всякакъв тип патогенни компоненти, независимо дали външни или вътрешни за организма. Тя разполага със своите механизми за защита на тялото от клетки, които са излезли извън контрол. Много от раковите образувания, уви, разполагат с начини, по които да се предпазват от имунните клетки. Тази съхраняваща рака защита обаче скоро може да се окаже разбита благодарение на модерните научни достижения.


 

Разработеният от учените нов метод за лечение на рак се базира на специфични модифицирани антитела. Те успешно разпознават ракови клетки и се свързват с тях. Разпознаването става по специфичен повърхностен рецептор, представен единствено върху раковите клетки, но не и върху здравите. След разпознаването и свързването на тези клетки антителата изпращат разпознаваеми сигнали до клетки от имунната система, означавани като NK- клетки, или естествени убийци. Тези сигнали активират клетките убийци и им позволява да отделят специфични цитотоксини, които убиват раковите клетки и постепенно унищожават раковите образувания.

 

Новият метод за лечение на рак предлага иновативен и засега изглеждащ като достатъчно обещаващ подход. Той е поредното допълнение към метода, който през последните години се налага като водещ в онкологията. Това е методът на имунотерапията. В него се разчита на активиране на естествените защитни механизми на организма и съответно на имунитета за защита от всякакъв тип опасни за тялото процеси и биологични агенти. Имунната терапия се ползва успешно за лечение на редица здравословни проблеми, включително на различни типове ракови заболявания.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Данни за развитието на проучванията до момента бяха публикувани в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences. Основно предизвикателство за учените в момента е да дооформят антителата така, че те да останат активни за максимално дълго време и да позволят неутрализирането на колкото се може повече ракови клетки. Очакванията, че това ще се случи, са налице.

 

Доусъвършенстването на посочения метод ще предложи по-щадяща алтернатива на химио- и лъчетарапията, ползвани при лечение на рак, които, убивайки туморни клетки, едновременно с това значително увреждат компонентите на имунната система.