Преди по-малко от седмица учени от Оксфорд съобщиха за нов метод за диагностика на новия пандемичен коронавирус, който те са разработили заедно с медицински специалисти от болница „Джон Радклиф“. Метод с голяма точност, откриващ вируса и различаващ го от другите, често срещани патогени, като инфлуенца (сезонния грип).


Вирусът се покрива с флуоресциращи късоверижни ДНК молекули. Под микроскоп се наблюдава ефекта от флуоресценцията и се прави снимка, на която се виждат маркираните вирусни частици. Маркирането се осъществява благодарение на факта, че всички вируси имат различен външен строеж, които с различни вещества, както са ДНК в случая, се свързват различно. След маркирането следва обработка на информацията, която се осъществява със софтуер, разпознаващ вирусите на снимката, направена от микроскопа. За резултат са необходими 5 минути.


Проф. д-р Капанидис от катедрата по физика в Оксфордския университет споделя: „За разлика от другите методи, които разпознават късен имунен отговор, отнемат повече време и са по-скъпи, нашият метод бързо разпознава здравите вирусни частици, по-лесен и по-изгоден е.“Според д-р Никол Роб от Медицинския университет Warwick повод за притеснение дава циркулацията на вируса заедно с обикновените сезонни вируси през следващите месеци, а възможността чрез новия метод да се разпознава SARS-CoV-2 от другите патогени, дава страшно предимство в следващия етап от пандемията. 


Учените в момента работят по разработването на устройство, което да използва метода за диагностициране на различни места като летища, театри и др., като това би ограничило заразата. Очаква се, продуктът да започне да се развива в началото на 2021 г. и да бъде вкаран в употреба до 6 месеца след това.

 

От началото на пандемията досега бяха въведени в употреба няколко начина за диагностициране на болни със SARS-CoV-2, някои от които се оказаха неефективни.


Съществените недостатъци на най-сигурния досега PCR-метод за установяване на коронавирусна инфекция е, че отнема твърде много време за резултат и е скъп.

 

Източници:

www.medrxiv.org

www.reuters.com
www.ox.ac.uk