Нов тест, разработван от екип към университета в Манчестър, Англия, ще революционализира системата, по която се диагностицира дефицит на растежен хормон при децата. Важното откритие носи нова надежда за справяне с един от най-сериозните проблеми в детска възраст, даващ отращение върху целия живот на детето.

 

Дефицитът на хормон на растежа при децата за момента се диагностицира с методи, изискващи много сериозна предварителна подготовка. В някои случаи те налагат промени в начина на хранене и подлагане на стриктна диета в периода преди изследването.


 

Стандартният диагностичен метод включва интравенозни вливания и серия от кръвни тестове за коректно отчитане секрецията на растежен хормон от хипофизата. Нерядко се налага процедурата да се направи повече от веднъж, за да се гарантира точността на резултатите, преди да се назначи лечение и външен прием на растежен хормон.

 

Иновативният тест, разработван от английските учени, разчита единствено на генетични данни. Цялата необходима генетична информация ще се събира само с еднократно кръвно изследване. На база на него ще може да се отчитат моментните нива на растежен хормон при всяко дете, както и рискът от дефицит на хормона след време.

 

От дефицит на хормона на растежа страдат огромен брой деца по света – средно 1 на 5000. Основно неудобство по отношение на това състояние е трудното му диагностициране със съвременните методи. Новият тест за установяване на дефицит на растежен хормон се очаква да промени това и да позволи навременни мерки за превенция на усложненията от този опасен хормонален дефицит.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В дългосрочен план дефицитът на растежен хормон в детска възраст води до сериозни проблеми с развитието:

  • Значително забавяне на растежа;
  • Преждевременното му преустановяване;
  • Намалена костна плътност;
  • Хронична умора;
  • Депресия;
  • Проблеми с паметта и други физико-емоционални проблеми, траещи цял живот;

 

Данните за иновативния тест за дефицит на растежен хормон бяха публикувани в онлайн изданието JCI Insight в началото на април. Според тях тестът ще може да се ползва масово след около 2 до 5 години. Очаква се той да помогне за по-успешно лечение на дефицита на растежен хормон при децата. За лечение на проблема се ползват синтетични аналози на хормона на растежа, които успешно компенсират дефицита му в организма.