Учени разработват нов тест, който да установява глаукома десет години преди появата на симптомите, като по този начин може да спаси зрението на милиони хора. Глаукомата е водеща причина за предотвратима слепота в световен мащаб.
 
Специалистите обясняват, че технологията, която открива умиращи нервни клетки в окото, има потенциала да идентифицира и други неврологични заболявания в ранен стадий, като болест на Алцхаймер и Паркинсон
 
Иновативният тест използва вид флуоресцентно съединение, което „осветява“ задната част на окото, при наличие на глаукома. Заболяването се развива при нарушение на дренажната система на окото, което води до повишено вътреочно налягане и увреждане на зрителния нерв и слепота
 
Заболяването в голяма степен е безсимптомно и може да се развива в продължение на години преди пациентът да осъзнае, че има проблем със зрението. Сред характерните признаци е загуба на периферното зрение. Голяма част от случаите на глаукома се установяват по време на профилактичен преглед. 
 
Когато заболяването се открива с помощта на конвенционалните тестове, увреждането на нерва най-вероятно вече се е случило. Изследователите обясняват, че иновативният тест позволява установяването му да става преди да се стигне до каквато и да е загуба на зрението
NEWS_MORE_BOX
 
По време на скорошно проучване, експерти идентифицират промени в нервните клетки в задната част на окото, които настъпват десет години преди зрението да се наруши. Тези клетки са много важна част от ретината. Изследователите обясняват, че по неизвестна за тях причина те започват да се самоунищожават – процес, познат като „апоптоза“. 
 
За целта на своето проучване, експертите от Университетския колеж в Лондон използват боя, която съдържа естествения протеин анексин, който се прикрепя към тези унищожаващи се клетки и те се оцветяват във флуоресцентна светлина. Тя може да бъде видяна с конвенционалното оборудване, използвано от оптиците. 
 
В случай, че има наличие на голям брой умиращи клетки, това предполага, че пациентът е изложен на повишен риск от развитие на глаукома, съобщава DailyMail.