Разработен е нов кръвен тест, „ликвидна биопсия“, който би могъл да постигне революция в начина, по който лекарите наблюдават и се борят с разпространението на рака.


Тестът е достатъчно прецизен, за да долови разсейките на раковите клетки измежду милион кръвни клетки, което ще покаже дали съществуващият тумор се е разпространил в други части на тялото или има такава вероятност.


Тестът също така показва дали нивото на кръвните ракови клетки отговаря на лечението, като така лекарите имат по-ясна представа за успехите, а също и анализират биологичният състав на клетките, за да могат да прогнозират следващия си ход.


Тестът би могъл да замести болезненото взимане на тъкани, използвано за наблюдение растежа на туморите и може да се използва вместо процедури като тестове за рак на гърдата или колоноскопии за изследване за новообразувания.


Биопсиите, чрез които се диагностицират много видове рак, като цяло не осигуряват достатъчно проба, за да се разбере как туморът ще се развие.


Учените се надяват, че новият кръвен тест ще даде възможност на лекарите да определят успеха за лечение много по-скоро, което означава, че биха могли да бъдат направени повече опити за лечение по време на критичните периоди на пациента.


Тестът представлява микрочип, обвит от почти 80 000 малки мъхчета. Те са покрити с антитела, които улавят раковите клетки, когато кръвта се изпомпва около чипа.


Тогава изследователите поставят петна на мъхчетата, които карат раковите клетки да блестят, позволявайки им да ги преброят и анализират.


Развитието на теста, който се ръководи от изобретателите в Бостън и фирмата Johnson & Johnson, се очаква да отнеме пет години и са струва около 30 милиона щатски долара.