Към днешна дата, ракът на панкреаса е едно от най-опасните онкологични заболявания, което  засяга между 8 и 30 на 100 хиляди души.


Ракът на панкреаса се локализира в 70% в главата, в 20% в тялото и в 10% в опашката на жлезата. Най- често изхожда от клетките, които покриват вътрешната повърхност на каналите и. При нарастването си може да проникне по съседство в други органи (стомах, дванадесетопръстник, дебело черво), както и да метастазира към отдалечени органи (най-често черен дроб).


Най-често срещания вид рак на панкреаса е т.нар.  аденокарцином. Ракът на панкреаса засяга се най-вече  хора на възраст над 50 години, като мъжете боледуват повече от два пъти по-често от жените. Наблюдава се обаче, тенденция към понижаване възрастта на заболелите.


В развитите страни  ракът на панкреаса е на четвърто място като причина за смъртност от злокачествени заболявания след рака на белия дроб, дебелото черво и гърдата.


Лекарите наричат ракът на панкреаса "тих убиец", тъй като смъртността при него е много висока. Един от основните проблеми е късната диагностика на онкологичното заболяване. Основните му симптоми, като болка и жълтеница  се появяват само в късен стадий, когато заболяването е напреднало и лечението е дълго.


Фактът, че тази жлеза се намира дълбоко в тялото, а това значително затруднява редовната профилактика посредством палпация или наблюдение, например.


Поставянето на точна диагноза е възможно само с помощта на компютърен или магнитен резонанс.


Екипът американски учени от университета в Калифорния, провели изследване, целящо да  открие в слюнката биомаркери на рак на панкреаса. Те успели да определят четири матрични РНК (mRNA) - KRAS, MBD3L2, ACRV1 и DPM1, които са налични само при болни от рак на панкреаса.


Според проф. Дейвид Уонг, ръководител на изследването, тези биомаркери са специфични за рак и не се срещат в случаите на хроничен панкреатит (възпаление на панкреаса). Чувствителността на теста е 90%, а специфичността - 95%.


Експертите са на мнение, че този метод за ранна диагностика на рак на панкреаса, посредством слюнков анализ, е не само по-бърз и евтин, но и по-надежден от кръвните тестове.


Резултатите от проведеното изследване са публикувани в специализираното списание „Gastroenterology“".


Проф. Уонг е категоричен, че създаването на бърз, достъпен и надежден тест за рак на панкреаса е  голяма крачка в развитието на медицината, като се има предвид  нарастващата заболеваемост е високата смъртност.