За първи път от над 10 години здравните власти въвеждат промени в стандарта, по който ще се поставя диагноза хипертония, или високо кръвно налягане. И до момента това беше един от най-разпространените хронични здравословни проблеми в световен мащаб, а след въвежданетo на новите диагностични стандарти тежестта на хипертонията като масова диагноза ще нарастне още повече. Мнението на специалистите обаче е, че това ще има изцяло позитивен ефект върху здравето на хората в световен мащаб.

 

Американската кардиологична асоциация много бързо отчете влиянието на новите стандарти за поставяне на диагнозата и излезе с конкретни цифри. До момента пациентите с хипертония в САЩ бяха около 70 милиона. По новите стандарти броят им автоматично скача на 100 милиона.


 

Въпросните промени касаят стойностите на кръвното налягане, които се считат за нормални. Досега за безопасни се считаха показания на живачния стълб под 130 за систолично и под 80 за диастолично кръвно налягане.

 

По новите стандарти за нормални ще се считат стойности под 120/80. При всякакви стойности над тези вече ще се говори за повишено кръвно налягане. Това обяснява защо броят на хората, които ще бъдат диагностицирани като хипертоници, вече ще бъде много по-голям.

 

Според световните здравни експерти промените в стандарта за диагностициране на хипертония се налагат поради 2 основни причини:

  • Броят на хората с хронични проблеми с кръвното налягане непрекъснато расте, а възрастовата граница за появата им пада;
  • Очаква се фактът, че доскоро приемани като нормални стойности на кръвното вече ще се считат за опасни, да провокира у много хора стремеж към по-здравословен начин на живот;

 

NEWS_MORE_BOX

 

Навременните мерки за борба с хипертонията са гарант за успешна превенция на редица животозастрашаващи усложнения. Новите стандарти за диагностициране ще дадат възможност такива проблеми да се откриват в зародиш, когато още не провокират симптоматика, но рискът от прогресия на състоянието е налице.

 

Основният въпрос, който здравните експерти поставят на фона на тази ситуация, е дали новите мерки ще доведат до това много хора да започнат лечение с антихипертензивни лекарства. Отговорът е НЕ. За сметка на това се очаква една много позитивна превантивна полза. Новият стандарт за диагностициране на хипертония ще позволи  да се започва много по-ранна борба за нормализиране на кръвното налягане с нелекарствени средства.

 

Всяка позитивна промяна във физическата активност, в режима на хранене и в начина на живот като цяло ще позволи още при първи установени колебания в кръвното налягане да се постигне траен контрол върху него и изобщо да не се достига до стойности, които ще налагат задължителна лекарствена терапия.

 

Специалистите дават още един успокоителен съвет за хората, които по новите стандарти попадат в категорията пациенти с хипертония в начален стадии. Това в никакъв случай не означава, че рискът от сърдечносъдови проблеми е висок. Просто въпросните пациенти ще имат възможност за много по-ранна реакция и преосмисляне на начина на живот. По старите стандарти вероятността да се разминат само с такива леки мерки щеше да бъде по-ниска.