Жълтеницата е често срещана и физиологично нормална при новородени бебета, особено при недоносени такива, при които се наблюдава голямо количество оранжево-жълт пигмент - билирубин, в кръвта. Той е отговорен за променения цвят на кожата.

 

Нормално при достатъчно добре развит черен дроб, той отстранява билирубина от кръвта и това състояние бързо отшумява.


 

Въпреки това при силно изразена и по-продължителна жълтеница обикновено се преминава към фототерапия. При нея се използва флуоресцентна синя светлина за разграждане на билирубина в кожата на бебето.

 

Понякога по-продължителната жълтеница може да се дължи на сърповидно-клетъчна анемия, нарушения на кръвта или липса на определени ензими.

 

Благодарение на изследователи от Ирак и Аделаида е създаден нов метод на диагностика за жълтеница.

 

Те използват техники за обработка на изображения, получени от поставена на място камера. По този начин е възможно евтино и точно да се изследват новородените за жълтеница по неинвазивен начин, преди да се вземе кръвен тест.

 

При достигане на определени нивата на билирубина, микроконтролер задейства синя LED светлина - започва фитотерапия, и изпраща подробна информация до свързан мобилен телефон.

 

Цялата процедура отнема само няколко секунди. Времето, за което се поставя дигнозата, е много важно при тежки случаи, при които може да се стигне до увреждане на мозъка и загуба на слуха, ако лечението не се приложи бързо.

 

Проведеното изследване е публикувано в инженерното списание Designs.

 

Според проф. Джаван Чал, които е инженер по дистанционно наблюдение на UniSA и активно участва в процеса на създаване на този иновативен метод за диагностика, това е първата ефективна, не толкова скъпа и непредизвикваща странични ефекти, като алергии или инфекции от допира на сензорите, система.

 

Този метод открива признаците на жълтеница изключително бързо въз основа на ново цифрово представяне на цвета, което позволява висока диагностична точност при относително ниска цена.

 

Системата би могла значително да облекчи болници по целия свят и медицински центрове, където не са налични лабораторни съоръжения и/или обучен медицински персонал.

 

Източници:

https://www.news-medical.net/news/20211117/New-imaging-software-can-accurately-diagnose-jaundice-in-the-blink-of-an-eye.aspx

https://www.mdpi.com/2411-9660/5/4/63