Exact Sciences Corp. обявиха, че е приключило набирането на доброволци за ново клинично проучване, изследващо нова скринингова техника за рак на дебелото черво. Записани са над 12 700 души в САЩ и Канада.

 

Ракът на дебелото черво е водеща причина за смъртност от злокачествено заболяване при непушачите. Всяка година в САЩ се регистрират 143 000 нови случая. Смята се, че смъртността може да бъде понижена с 1/3 чрез редовен, систематичен скрининг на населението над 50-годишна възраст.


 

Проучването Deep-C изпитва новия биоехнологичен продукт на компанията – скринингов тест на ДНК, добито от фецеса. Изследването се провежда при доброволци между 50- и 84-годишна възраст, със средни нива на риск. Резултатите ще послужат като основа за подаване на регистрационните документи на новия тест пред FDA ( Администрацията за храни и лекарства в САЩ).

 

Това е най-голямото проучване за скрининг на рак на дебелото черво, предприемано някога. Неизнвазивен тест, откриващ рак и напреднали полипи в дебелото черво, би могъл значително да подпомогне борбата срещу заболяването. Счита се, че то е едно от най-предотвратимите, а на практика е най-малко предотвратяваното. Терапевтичната успеваемост е много висока, ако бъде открито навреме, но 40% от лицата над 50 години не са преминали препоръчителния скрининг.

NEWS_MORE_BOX

 

Новият тест се основава на обстоятелството, че както нормалните, така и преканцерозните и раковите клетки се отлющват от лигавицата на червата и попадат във фецеса. След разпадането на тези клетки, тяхното ДНК бива освобождавано от клетъчното ядро и е налично в известни количества в свободен вид. ДНК-то на предраковите и раковите клетки има определени аномалии, които могат да бъдат открити с ДНК-тестване.

 

Тестът изисква взимането на фекална проба в домашни условия и изпращането й в лаборатория за анализ. Той открива специфични мутации, свързани с рака на ректума, които лабораторията съобщава на лекуващия лекар.

 

Exact Sciences е биотехнологичен производител, фокусиран изключително върху рака на дебелото черво. Компанията притежава патентните права върху ДНК теста, който вече е включен в препоръките на Американското раково дружество и Обществото за борба с рака на дебелото черво.