Нов щам на ХИВ вируса идентифицира научен екип от Факултета по дентална медицина на Университета в Мисури, Канзас Сити и Лабораториите на Abbott за изследване на инфекциозните заболявания и диагностика. Това е първият щам на ХИВ-вируса, който се регистрира за последните 20 години, се пише в Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

 

Той представлява нов подтип на човешкия имунодефицитен вирус. Новият щам е класифициран като HIV-1 Group M, subtype L.


 

ХИВ вирусът има два типа: HIV-1 и HIV-2. ХИВ-1 вирусите от група М могат да бъдат проследени до Кондо. Те са отговорни за глобалната пандемия на ХИВ. 

 

Подтипът L се открива в 3 отделни случая, първите два в Кондо през 1983 г. и 1990 г., третият – през 2001 г. 

 

Това, което трябва да е ясно, че технологиите, чрез които може да се направи подобно изучаване и класифициране на вирусите се развиват през последните години. Благодарение на такава модерна технология изследователският екип е могъл да проникне в генома на вируса и да различи субтипа. 


Според д-р Мери Роджърс, ръководител на Глобалната програма за наблюдение на вируса и един от авторите на изследването това откритие може да помогне да се предвидят мутации на вируса и се предотвратят нови негови пандемии.

 

Вирусът на СПИН за първи път е регистрират през 1983 г. Оттогава досега според данни на Световната здравна организация с него са се заразили 75 млн. души. В края на 2018 г. 37,9 милиона души живеят с ХИВ. 

 

ХИВ вирусът атакува CD4 клетките, които са вид Т клетки – специфични клетки на имунната система, които предпазват от инфекции.

 

Човешкият имунодефицитен вирус е често мутиращ. Няма два еднакви генома на вируса, дори и от един и същи носител, поради което ХИВ е смятан за най-високия еволюционен етап на вирусите. 

 

Отриватели на ХИВ вируса са вирусолозите на института „Пастьор“ в Париж Люк Монтание и Франсоаз Бар-Синуси, които получават Нобелова награда за откритието си през 2008 г. Принос за изучаването на вируса има и американският учен Робърт Гало, който работи в неговата лаборатория в Мериленд, САЩ, и съставя схемата, по която действа вирусът.

 

През 2013 г. ХИВ вирусът е декодиран с помощта на петафлопов суперкомпютър „Blue Waters“ и софтуер с отворен код.

 

Досега не е открито лекарство, което да унищожава вируса и да осигурява лечение на заразените. Прилага се антиретровирусна терапия, с която се постига контрол над вируса и заболяването.