Резултати от фаза три на две независимо проведени проучвания за новия продукт на AstraZeneca - AZD7442, показват обещаващи резултати за ефективно действие и дългосрочна превенция.

 

AZD7442 е първата комбинация от антитела, които са модифицирани, за да предоставят по-дългосрочна защита, потенциално до 12 месеца.


 

По данни получени от фаза три на първото клинично проучване след шестмесечно профилактично проследяване се наблюдава 83% редуциран риск от проявяване на симптоми в резултат на заразяване от COVID-19, липсват тежки случаи и фатални такива.

 

Тези данни са получени на база една интрамускулна доза от 300mg от AZD7442.

 

Второто независимо проведено проучване също дава добри резултати след фаза три. При него се наблюдават промени при заболели с лека до умерена симптоматика на заболяването.

 

След проведено лечение на пациентите, в рамките на три дни от появата на симптомите, се наблюдава 88% понижаване в риска от тежкото протичане на COVID-19 или леталитет.

 

Тази информация се отнася за интрамускулна доза от 600mg AZD7442.

 

Около 2% от световното население са считани за хора с висок риск от неадекватен отговор на организма при поставяне на ваксината срещу COVID-19. Това могат да бъдат хора с левкимия или други видове тумори третирани с химиотерапия, пациенти на диализа, такива които приемат медикаменти в резултат на органна трансплантация или хора, които приемат имуносупресивни медикаменти заради състояния като множествена склероза или ревматоиден артрит.

 

Широкото приложение на този нов продукт може да се окаже животоспасяващо при тези пациенти.

 

На 5 октомври 2021 г., компанията AstraZeneca обяви за подадено искане към Американската администрация по храните и лекарствата за Спешно разрешение за употреба на AZD7442 за профилактика на COVID-19.

 

Компанията се съгласи да предостави на правителството на САЩ 700 000 дози от AZD7442, ако получи съответното разрешение. Те също така имат споразумения за доставка и в други страни.

 

Източник:

https://www.astrazeneca.com/content/astraz/media-centre/press-releases/2021/new-analyses-of-two-azd7442-covid-19-phase-iii-trials-in-high-risk-populations-confirm-robust-efficacy-and-long-term-prevention.html?fbclid=IwAR39ya4ELnrzd5RsoLV37HJV5oTy3lnHbFh_LCZblV8Lh0HL956Tkm-_Bkc