Атеросклерозата протича с натрупване на плака по вътрешните стени на кръвоносните съдове и прогресивно стесняване на просвета им. Успоредно с този процес, неизменно се повишават стойностите на кръвното налягане, а заедно с тях – и рискът от инфаркт или инсулт. Атеросклерозата е причина номер едно за поява на тези животозастрашаващи проблеми в световен мащаб.

 

Причина за развитието на атеросклероза е високият холестерол и повишеният липиден профил на кръвта. Съвременните тенденции в лечението на атеросклерозата и проблемите с холестеорла включват прием на лекарствени средства от групата на статините, които обаче идват със своите странични ефекти. Затова в последните години знечително се повиши интересът на учените към разработване на превантивни методи за профилактика на атеросклерозата. Проучване, публикуване в авторитетния журнал Circulation, показва, че сме много близо до момента, когато такъв метод ще бъде факт.


 

Учени от специализиран институт в Калифорния, САЩ, разработват ваксина срещу атеросклероза, като досегашните лабораторни данни сочат, че ефективността й е повече от задоволителна. Ваксината съдържа белтъчен компонент (пептид), извлечен от молекулата на липопротеините с ниска плътност, известни с простото название лош холестерол.

 

Клиничните изпитвания на иновативната ваксина показват, че тя помага за намаляване количеството на плаките, отложени върху повърхността на кръвоносните съдове. В допълнение тя значително забавя и отлагането на нови такива. Така, с времето се редуцира рискът от развитие на атеросклероза, а ваксината може да се прилага и като допълнение към лечението на заболяването.

 

Учените разкриват, че в основата на успеха от прилагането на ваксината срещу атеросклероза стои специфичният й ефект върху имунната система. Установено е, че протеините във ваксината повлияват активността на някои Т-клетки на имунитета. Атеросклерозата протича по механизми, много сходни с възпалителните реакции и заболявания. Позитивният ефект на ваксината върху имунните компоненти помага за овладяване на възпалителните процеси и може да послужи като много удобно средство за контролиране на атеросклерозата.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Според учените именно тази особеност е най-ценната черта на новата ваксина, защото носи възможности за влияние върху атеросклерозата, каквото нито един досегашен лечебен метод не осигуряваше.

 

Разработването на успешна ваксина срещу атеросклероза се явява значим научен пробив в две направления. Първо, доказва, че ефективни ваксини може да се разработват и срещу неинфекциозни заболявания, срещу които се изисква внасяне в органзима не на омаломощени вируси или бактерии, а на специфични пептидни продукти, които отключват друг тип имунна реакция. Второ, ваксината срещу атеросклероза дава огромна надежда за подобряване на превантивните грижи в най-деликатната сфера на здравеопазването в световен мащаб – сърдечното здраве.

 

Проучванията по разработване на ваксината срещу атеросклероза продължават. Все още няма информация кога тя ще бъде факт, но очакванията на учените са това да стане в рамките на няколко години.