Ретинални клетки, получени след лабораторна диференциация на стволови клетки, са най-модерното средство, с което учените опитват да лекуват непоправимите поражения върху зрението, настъпващи при макулна дегенерация. Това откритие дава надежда за успешно опазване на зрението при милиони хора по света, засегнати от тежкото зрително заболяване.

 

Макулната дегенерация е офталмологично състояние, асоциирано с възрастта, което провокира сериозни зрителни нарушения, често непоправими. Нарежда се сред основните причини за частична или пълна загуба на зрението в световен мащаб.


 

Макулата е малка структура, разположена в центъра на ретината и разглеждана като част от нея. В зоната на макулата се наблюдава най-голяма концентрация на светлочувствителни клетки, отговарящи за нормалното ни централно зрение.

 

Дегенерацията на макулата протича с необратимо увреждане на светлочувствителните клетки. Това води до постепенно отслабване на централното зрение и проблеми с различаването на цветовете, съпроводени от засилващо се усещане за преумора на очите.

 

Развитието на технологиите позволява днес уврежданията на очните структури при дегенерация на макулата да се лекуват все по-успешно. С тяхното овладяване може да се компенсират и пораженията върху зрението.

 

За тази цел американски учени разработват подход, включващ трансплантиране на стволови клетки, които да заменят увредените клетки в ретината. Това ще помогне за забавяне хода на дегенеративните процеси в нея и за поне частично възстановяване на загубеното зрение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Учените са установили, че първите ретинални клетки, които се увреждат при дегенерацията на макулата, са клетките, засположени в т.нар. пигментен слой на ретината. Това са епителни клетки, в които се складират очните пигменти, осигуряващи чувствителността към светлината. Клетките, формиращи пигментния епител на ретината, са разположени в само един слой, което обяснява податливостта им към увреждане и настъпващите непоправими последствия върху зрението.

 

Откритието, че пигментният епител на ретината може да се възстановява чрез трансплантиране на стволови клетки, има огромно значение за превенция на досега считаните за непоправими последствия от дегенерацията на макулата.

 

Според учените внедряването на разработвания иновативен подход е само въпрос на време. Така ще се постигне успешен контрол върху една от най-честите причини за загуба на зрението, засягаща милиони хора по света, включително и у нас.