Като автоимунно кожно заболяване, псориазисът все още е нелечим и основна цел на прилаганото лечение е максимално удължаване периода на ремисия на кожните проблеми. Търсенето на методи за трайно и окончателно излекуване на псориазиса обаче продължава, а данните от ново клинично проучване дават надежда за скорошен успех.

 

Научен екип от Университет в Тексас, САЩ, установява, че с много лека намеса в метаболитната активност на кожните клетки може да се постигнат трайни резултати за лечение на псориазиса, а и на други типове хронични кожни заболявания.


 

Обострянето на псориазиса се характеризира с ускорено делене и зреене на епидермалните клетки на кожата и струпването им в т. нар. плаки по кожата. Проучването на американските учени сочи, че временното инхибиране на преноса на глюкоза към клетките на епидермиса може да забави тяхното преждевременно зреене и да предотврати обострянето на псориазиса. Учените установяват, че активно делящите се кожни клетки са много чувствителни към постоянния приток на глюкоза към тях и считат, че ако успеят да го контролират и намалят, ще преустановят формирането на псориатичните плаки. Така периодът на ремисия на псориазиса ще може да се удължи многократно, а евентуално и да се преустанови окончателно с времето.

 

Данните от досегашните клинични проучвания на тексаския екип са публикувани в журнала Nature Medicine. Те показват, че иновативният метод значително редуцира и възпалителните процеси в кожата при обострянен на псориазиса.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Стандартните методи за лечение на автоимунния псориазис изискват потискане активността на имунната система чрез т.нар. имуносупресори. Тези продукти обаче носят и редица странични ефекти, а освен това не осигуряват окончателен контрол върху кожното заболяване. Данните от проучването на американските учени показват, че този метод на лечение скоро може да има своя по-ефективна и безопасна алтернатива.

 

Предстои да се извършат допълнителни изпитвания за ефективността на иновативния метод за лечение на псориазис. Ако той се окаже изцяло безопасен и получи одобрение за масово ползване, ще осигури тряйно облекчение на милиони хора по света, диагностицирани с псориазис или други хронични кожни заболявания като екзема, различни дерматити и др.