Микротията е вродено състояние, което се среща при около 1 на всеки 5,000-7,000 раждания.

Възниква поради грешка по време на първия триместър и се изразява в неправилно или непълно развитие на  ушната мида (външното ухо).

Има различни степени на микротия, вариращи от по-малък размер на ушната мида (клас I) до пълното отсъствие на ухото (клас IV).

Тази деформация може да бъде поправена , когато детето е на около осем години. Интервенцията се извършва като се взема хрущял от ребрата на детето и се преправя в ухо, което ще продължи да расте през целия живот на детето, точно като естествен орган.

Въпреки това, има някои съществени недостатъци на подхода, тъй като ребрата не са в състояние да възстановят хрущяла.

Но според ново изследване е възможно да има и друг начин за възстановяване на органа.

Екип от изследователи от болницата Грейт Стрийт в Лондон са преработили мезенхимни стволови клетки, получени от мазнини в хрущяла.

Мастните стволови клетки ( ACSS ), се разстилат върху платформа, имаща формата на ушната мида, след което отливката се подлага на отглеждане и диференциране в ухото, до добиване на формата на хрущял.

Отглежданият по този начин хрущял, притежава няколко предимства, в сравнение с традиционния метод.

Децата няма да бъдат подложени на стреса, който причинява хирургичната намеса, след интервенцията по всемане на ребрен хрущял.

Друго предимство на иноватичната техника е факта, че мастната тъкан е по-малко агресивна.

NEWS_MORE_BOX


Успехът на имплантите, дава надежда , че техниката, включваща трансформацията на ACSS в хрущял, ще осигури лесен път за възстановяване.

Учените са оптимисти, че този подход може да направи революция в реконструкцията при микротия.

Методът ще включва само една операция, а не серия от такива, които да притесняват както децата, така и родителите им.

Разбира се, тази техника може да се използва и за други малформации или увреждания, които водят до загуба на ухото или носа.