Нов метод за лечение на доброкачествено уголемена простата се очаква да се прилага съвсем скоро за ефективно справяне с един от най-разпространените здравословни проблеми сред мъжете над средна възраст. Клиничните изпитвания за ефективността на новия метод дават обещаващи резултати за момента.

 

В основата на новия метод за лечение на уголемена простата стои т.нар. артериална простатна емболизация. Разчита се на намаляване притока на кръв към жлезистата тъкан на простатата, което води до постепенно отмиране на хипертрофичната тъкан и свиване размерите на жлезата. Емболизацията се прилага чрез нарочно запушване (оклузия) на някои от артериите, кръвоснабдяващи простатата, чрез поставяне на фини синтетични мехурчета в тях.


 

Методът изисква минимална хирургична намеса, провежда се безкръвно и отнема броени минути. По време на клиничните му изпитвания не са установени някакви странични ефекти. Допълнителен плюс на простатната артериална емболизация е, че не изисква прием на лекарства, възстановяването е изключително бързо и методът не оказва никакво негативно влияние върху сексуалните функции на мъжа.

 

Артериалната емболизация на простатата вече се ползва в много лечебни заведения във Великобритания, където методът е разработен и все още текат последните етапи от процедурите по внедряването му за масово прилагане. Счита се, че той предлага много ефективна алтернатива за мъже с уголемена простата, които не желаят или не са готови за по-сериозни хирургични намеси. Според разработващия екип емболизацията на простатата може да манали размерите на хипертрофиралата жлеза дотолкова, че допълнителни процедури за лечение изобщо да не се налагат.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Уголемяването на простатата, означавано и като доброкачествена хиперплазия на жлезата, е естествен процес при мъжете, провокиран от възрастово асоциирани хормонални промени. С възрастта се забавя производството на тестостерон, а голяма част от неговото производно – дихидротестостерон – се натрупва в тъканта на простатата и води до хипертрофията й. Медикаментозни, лазерни и хирургични методи се прилагат най-често за лечение на проблема, но данните за ефикасността и безопасността на новия лечебен метод показват, че те скоро може да имат масова алтернатива.

 

Това доказва, че неинвазивните методи за лечение на уголемена простата са реална алтернатива на хирургичните такива.