Чрез нов метод, използващ ултразвук, учени от Цюрих успяват да въведат лекарства в организма, които да бъдат активирани в прецизно локализирани области, действайки само там. По този начин е възможно организмът да бъде предпазен от страничните ефекти на лекарствените препарати.

 

Конкретното проучване е концентрирано в неврологията и е финансирано от програмата на европейския съюз за наука и иновация. То принадлежи на проф. Мехмет Фатих Яник и учени от екипа му и е публикувано в Nature communications.Обичайно въвеждайки лекарства в организма, те достигат всяка точка от тялото, чрез кръвообращението. Така дори таргетните лекарства, действащи на определени таргетните тъкани, могат да въздействат и в нетаргетирани такива, оставяйки неприятни последствия. С новия метод, чрез използването на ултразвук е възможно прецизно нагласяне на мястото, в което лекарството ще подейства. Това може да бъде изключително полезно в психиатрията, а и в борбата с множество мозъчни тумори, които са неоперативни, коментират от екипа. 


При метода лекарствените препарати се опаковат в чувствителни на ултразвук липидни мехурчета, които се въвеждат в организма и отново благодарение на кръвта, достигат мозъка. След това се използва фокусиран ултразвук. Процесът е на два етапа.


В първия етап се използва ултразвук с ниска енергия, за да се предизвика агрегиране на липидните мехурчета в желаното място. А във втория етап, под действието на по-високо енергиен ултразвук, причиняващ вибрации на везикулите, тяхното съдържимо се освобождава локално.


Тестът бил направен върху мишки. В тялото им били въведени липидни мехурчета, съдържащи GABAa рецепторен антагонист, прекъсващо преноса на информация между отделни клетки в нервната тъкан. Успешно били разделени две зони от мозъка чрез метода и било доказано, че веществата действат само на конкретно място, тъй като другите зони от мозъка останали непроменени.


Друго предимство на метода е, че благодарение на агрегирането на веществата на таргетното място, количеството терапевтик, което е нужно е доста по-малко. При метода също се запазва и кръвно-мозъчната бариера, която е важна за защита на мозъка от различни вредни вещества, носени от кръвта.


В момента проучването на метода продължава върху животински модели на някои неврологични заболявания и неоперативни мозъчни тумори. Ако ефективността на метода бъде доказана върху тях, учените ще могат да го приложат и при хора.


Ултразвукът се е използвал и досега в борбата срещу рака, но в по-агресивни аспекти, като например за разрушаване на ракова тъкан. При този метод се използва ултразвук с много по-ниска енергия, което е щадящо за околната тъкан.