Разработен е ефективен метод за определяне дали даден пациент се нуждае от терапия с радиация за лечение на рак.


При лечение на агресивни тумори често се прилага лечение с радиация. Но при някои тумори такова лечение може да доведе до опасни странични ефекти, които могат трайно да увредят организма. 


Изследване, проведено от учени към Калифорнийския Университет в Сан Франциско, САЩ, разглежда как с помощта на генен анализ може да се определи в кои случаи е наложително ползването на лъчетерапия и в кои може да се изпусне с цел избягване на страничните ефекти.В това изследване са разглеждани пациенти с менингиоми – това е рак, който се развива в мембраните, които обхващат главния мозък. Той расте в продължение на години, но ако не се третира може да доведе до сериозно увреждане на съседните тъкани и нервни клетки. Лечението с лъчетерапия в повечето случаи се прилага тогава, когато ракът може да рецидивира. За да се определи рискът от рака, досега се е използвал микроскоп, с който да се определят характеристиките на тумора, чрез които се разбира дали има риск от рецидив.


Нова технология разглежда туморните клетки не на микроскопично, а на генетично ниво. Анализира се кои гени са действащи в раковите клетки и кои са изключени – по този начин се определя кои тумори трябва да се лекуват с лъчетерапия и при кои няма риск от рецидивиране и могат да се лекуват ефективно с други средства.


За провеждане на научното изследване са взети данни на 1856 доброволци, страдащи от менингиома от САЩ, Европа и Хонг Конг. 


Лъчетерапията е ефективно лечение против рак, но радиацията засяга колкото туморните, толкова и здравите клетки в организма. Поради факта, че менингиомите се намират толкова близко до главният мозък, използването на лъчетерапия може да доведе до главоболие, гадене, косопад, изтощение. Проблемите могат да стигнат и до трайно когнитивно увреждане – проблеми с говора и паметта, както и припадъци.

 

Референции:
University of California – San Francisco (2023, November 15) Can gene expression predict if a brain tumor is likely to grow back? Retrieved 2023
Raleigh, D. (2023, November 9) Targeted gene expression profiling predicts meningioma outcomes and radiotherapy responses. https://www.nature.com/articles/s41591-023-02586-z