Изследователи от Великобритания разработват нов медикамент, който може да облекчи тежестта на симптомите на астмата при възрастните. 
 
По време на ново проучване специалистите от Университета на Лестър установяват, че сред пациентите, които приемат новия медикамент Fevipiprant, се наблюдава намаляване тежестта на симптомите, включително облекчаване на белодробното възпаление и подобрение на функцията на белия дроб. Има също така и данни, според които белият дроб помага за възстановяване на лигавицата на дихателните пътища на пациентите. 
 
По думите на водещия изследовател Крис Брайтлинг това лекарство има потенциала да промени начина, по който астмата се лекува. Той допълва, че приемът му може да намали необходимостта пациентите да приемат орални стероиди. 
 
Според специалистите възможността да се приема медикамент, вместо да се използва инхалатор, е добре дошла за всички пациенти, които страдат от астма
 
За целите на проучването участие взимат 60 души, които страдат от тежка астма. 
 
Половината от участниците приемат новия медикамент за период от 3 месеца като допълнение към предписаните им лекарства. На останалата половина изследователите дават плацебо. 
NEWS_MORE_BOX
 
От анализа става ясно, че тези, които приемат Fevipiprant, имат по-малко на брой възпалителни кръвни клетки в дихателните пътища и образувания секрет. 
 
Някои от пациентите, които приемат новото лекарство, споделят, че страдат от по-малко хрипове и са започнали да се чувстват значително по-добре. След преустановяване на употребата му, състоянието им започва да се влошава. 
 
Изследователите обясняват, че това е само първата стъпка. Следва провеждането на мащабни и дългосрочни изпитвания, които да установят дали хапчето може да се използва в ежедневието.
 
Данните от проучването са поместени на страниците на Lancet Respiratory Medicine