Нов вид медикаменти, които понижават нивата на холестерола по-ефективно от статините, могат да намалят наполовина риска от сърдечна болест и достигане до летален изход, твърдят учени. 
 
PCSK9 инхибиторът работи като преустановява действието на протеина, отговорен за покачването на нивата на „лошия“ холестерол. За сравнение – статините преустановяват образуването му от черния дроб
 
Има и още един медикамент, чието действие е свързано с понижаване нивата на „лошия“ холестерол – езетимиб. Той намалява количеството холестерол, което се усвоява в червата и кръвта. Нито статините, нито езетимиб, не понижават холестерола, колкото PCSK9, твърдят експертите. 
 
Високите нива на холестерола създават условия за висок риск от развитие на сърдечно заболяване, инфаркт. Натрупвайки се по стените на кръвоносните съдове,  холестеролът намалява лумане им и кръвния поток. 
 
От данните на мащабно клинично проучване, проведено сред 10 000 души, на които се инжиктира PCSK9 веднъж месечно или на две седмици, става ясно, че той е също толкова безопасен, колкото и статините и езетимиб. За разлика от тях, новото лекарство има и важно предимство – понижава риска от сърдечен удар и достигане до летален изход, вследствие на сърдечни проблеми. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Експертите очакват терапията с PCSK9 да бъде по-скъпа, в сравнение с останалите медикаменти за понижаване на холестерола. Те най-вероятно ще бъдат използвани в случаите, когато холестеролът не може да бъде понижен само с прием на статини. 
 
Медикаментът би бил подходящ и когато пациентите не могат да употребяват статини, поради страничните им ефекти, които включват гадене и болки в мускулите и ставите, съобщава DailyMail.