Всеки ден по 7 души в света чуват заболяват от множествена склероза и общо над 2,5 млн. страдат от тежката болест.

 

Близо 75 на сто от жертвите на болестта спират да работят, а половината от тях имат нужда от бастун, проходилка или инвалидна количка- и това в рамките на 15 години след поставяне на диагнозата.


 

Болестта предизвиква затруднено ходене, депресия, нарушено зрение, сексуална дисфункция. С около 10 години намалява и продължителността на живота.

 

Сега обаче науката дава надежда на тези милиони пациенти – нов медикамент, медикамент, който значително ще намали сериозните щети, които заболяването причинява.

 

Скорошно проучване, публикувано в сп. Neurology, съобщава за лекарство, което понижава увреждането на нервните клетки на пациентите. Това подобрява качеството и продължителността на техния живот.

NEWS_MORE_BOX

 

Новата терапия ограничава автоагресивните атаки на имунната система върху централната нервна система, като пречи на белите кръвни клетки (наречени лимфоцити) да напускат лимфните възли и да навлизат в кръвообращението.

 

Проучванията показват, че намаляването на циркулиращите лимфоцити с новия метод на лечение е с до 70%. Това означава, че ограничен брой лимфоцити могат да достигнат до главния и гръбначния мозък.

 

А навлизането на по-малък брой автоагресивни лимфоцити в централната нервна система води до ограничение на възпалението и разрушението на нервни клетки.

 

Опитите върху мишки засега дават много добри резултати, но препаратът тепърва ще се тества и върху хора.

 

На този етап ефикасно лечение на болестта няма, но фармацевтичните компании регулярно разработват лекарства, които забавят прогресирането на болестта и позволяват на пациентите да водят пълноценен начин на живот.

 

Множествената склероза е хронично, автоимунно заболяване на централната нервна система, което засяга хора в разцвета им между 20 и 40 години. В най-голяма степен тя засяга жени от европеидна раса и хората от умерените климатични зони.