Австралийски учени от университета „Едит Коуън“ - Edith Cowan University заявиха, че новият тест може да помогне на лекарите да открият меланом преди да се разпространи в цялото тяло. Според тях тестът открива рака на кожата още в ранните етапи от развитието му.

 

Причината за появата на меланом е излагането на слънчева светлина. Според изследователи това може да доведе до увреждане на ДНК на меланоцитите и да се развие туморно образувание.


 

Най-често засегнати са хората с по-светла кожа. Европеидната раса е 30 пъти по-склонна да развие меланом, отколкото африканците, според Националното сдружение за борба с рака.

 

„Между 90 и 99% е сигурно, че пациентите, чийто меланом е открит в ранен стадий, удължават живота си с поне 5 години. Процентите на оцеляване намаляват до по-малко от 50%, ако ракът успее да се разпространи в тялото.“, заяви ръководителят на изследването Паулин Заенкер.

 

Според Заенкер се идентифицират автоантитела, които човешкото тяло произвежда. Изследват се общо 1627 вида антитела, от които се идентифицират 10, които показват, че в организма на човек се развива меланом.

 

Досега начинът за откриване на меланом е чрез биопсия. Новият тест е обещаващ, защото успява да открие меланома в началото и лечението е все още възможно.

 

Световната здравна организация изяснява, че един от всеки три карцинома, които се откриват, представляват рак на кожата. Австралия е държавата с най-много случаи на меланом в света.

 

Проучване, публикувано в списанието Oncotarget, изследва 105 пациенти с меланом и 104 здрави хора. Процедурата открива рака на кожата в ранните му етапи в 79% от случаите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Главната изпълнителна директорка на „Съвета за рак“ - „Cancer Council“ твърди, че тестът е важен за високорисковите групи, които е необходимо да правят редовни прегледи на петната и бенките по тялото си.

 

Тя предупреди, че тестът не изследва други видове животозастрашаващи ракови заболявания на кожата  като например сквамозни клетки и базално-клетъчен карцином. По нейни думи пациентите трябва да следят за увреждане на кожата в резултат на слънцето.

 

Учените ще направят ново изследване в продължение на три години, за да затвърдят предположенията си и се надяват да имат тест, който клиниките ще могат да предлагат след това.