Учени разработиха революционно нов кръвен тест, който в рамките на 10 минути открива заболяването в кръвта, използвайки цветен флуид.

 

В момента диагностицирането на пациенти става чрез подлагането им на инвазивна процедура, при която се взема проба от определена тъкан, за която се смята че е болна. След това следва мъчително очакване от няколко дни до седмица.


 

Изследователи от Австралийския университет в Куинсленд, разработват тест, който е не само по-евтин от традиционните диагностични методи, но и отнема само 10 минути и има нужда само от капка кръв от пациента.

 

Екипът от университета открива, че молекулите на раковата ДНК и нормалните ДНК залепват към метална повърхност по различен начин. Те установяват, че здравите клетки моделират своите ДНК с други молекули, съдържащи метилови групи, които контролират експресията на нужните и ненужните гени.

 

Това моделиране липсва при раковите клетки, където остават „включени“ само гените, които регулират растежа на тези клетки.

 

Това моделиране на клетките с метиловите групи е причина молекулата на ДНК да се държи по различен начин във вода, което води до откриването на новия тест.

 

Самият тест представлява добавяне на изследваната ДНК към вода, съдържаща златни наночастици. Тези частици оцветяват водата в розово. Когато ракови ДНК молекули попаднат във водата те се прикрепват към златните частици и пробата се оцветява в розово. Ако в пробата има само здрави молекули ДНК пробата се оцветява в синьо.

 

До момента тестът показва над 90% точност. Екипът възнамерява да започне клинични изпитвания и да включат различни видове ракови клетки, които не са тествани все още.

 

Учените споделят, че все още не знаят дали са открили универсалния тест, който може да диагностира ракови заболявания. Но това е началото на една по-модерна диагностика, която е по-малко инвазивна и значително по-евтина.

 

Все още предстоят много проучвания и тестове в лаборатории, но началото наистина е обещаващо.