Центърът по невронауки на Ню Орлиънс „LSU Health” съобщава, че терапия с развит от тях препарат и DHA-деривати е много ефективна в защитата на нервната тъкан и възстановяването на пациентите след исхемичен инсулт.

 

Според центъра за контрол и превенция на болестите в САЩ, на всеки 40 секунди някой претърпява исхемичен инсулт. На всеки 4 минути загива човек от исхемичен инсулт.


 

Годишно повече от 790 000 човека страдат от инсулт, а повече от 87% от случаите са на исхемичен инсулт. Това е състояние, при което кръвоносен съд в централната нервна система бива запушен и кръвотока към околната тъкан бива блокиран. Това много бързо уврежда нервните клетки и води до тяхната смърт.

 

В световен мащаб заболяването е едно от основните инвалидизиращи състояния и все още няма намерен добър подход в терапията на заболяването.

 

При запушването на кръвоносен съд и развитие на инсулт се образуват сигнали от навлизащите бели кръвни клетки в нервната тъкан. В процеса участие взимат и невроглиални клетки. Образува се възпаление, което води до освобождаване на химикали, вредящи на околната нервна тъкан.

 

Натрупва се тромбоцит-активиращ-фактор и овладяването на процеса е от огромно значение за съхранението на нервните клетки.

 

DHA, омега-3 мастна киселина, притежаваща противовъзпалителни свойства подпомага процеса и стимулира образуването и освобождаването на невропротектин D1 – молекула защитаваща и възстановяваща нервните клетки.

 

В проучването, публикувано в журнала Brain Circulation, екипът прави опит за въвеждане на двоен подход.

 

Едната цел е блокирането на рецепторите за активиращия фактор на тромбоцитите, а другата е активацията на различни пътища, застъпени в защитата на нервната тъкан.

 

Терапия с LAU-0901, синтетична молекула изработена в лабораторията на научния екип, блокира фактора. Заедно с прилагането на аспирин-активиран невропротектин се намалява увредената зона в мозъка, активират се възстановителни реакции и се подобрява поведението на пациентите.

 

Обемът на лезиите при приложение на двойната терапия се намалява с 62% до 90%. На третия ден от терапията, пациентите подобряват психичното си поведение до 54% повече.

 

Терапията намалява и образуването на 12- хидроксиейкозотетрична киселина, която повишава възпалението.

 

Ефектите се дължат на активацията и контрола на някои реакционни пътища, асоциирани с имунните реакции, възпалението, оцеляването на клетката и междуклетъчните взаимодействия.

 

Източници:

https://medicalxpress.com/news/2020-12-potential-prescription-strategy.html

https://www.braincirculation.org/article.asp?issn=2394-8108;year=2020;volume=6;issue=4;spage=260;epage=268;aulast=Belayev