Много малък безжичен пейсмейкър, който може да се поставя в тялото без инвазивна хирургическа намеса, се одобри за употреба на територията на Европейския съюз. 
 
Размерът на устройството е по-малък от 10% от обикновените пейсмейкъри и има вградени батерии. То е проектирано да се имплантира интервенозно. Експертите определят разработката му като „вълнуваща“.
 
За да бъдат поставени конвенционалните пейсмейкъри, е необходима хирургическа намеса и създаване на т.нар. „джоб“ в тялото, където да бъде поставено устройството. След това то се свързва с проводници. В създадения „джоб“ обаче може да се получи инфекция.
 
Устройството от ново поколение обаче е предназначено да се имплантира с помощта на катетър от вена на бедрото
NEWS_MORE_BOX
 
 
Размерите на батерията в безжичния пейсмекър е много малък, а продължителността на живота й е от девет до тринадесет години. От друга страна, липсата на проводници намалява риска от инфекция или някакъв вид неизправност в устройството и не ограничава дейността на пациентите. 
 
Процедурата по поставянето му трае приблизително половин час, а устройството е създадено по начин, който позволява то да бъде извадено лесно при нужда, за да може да се замени батерията му.
 
Медиците обясняват обаче, че преди пейсмейкърът от ново поколение да придобие широка употреба, той трябва да бъде проучен по-добре, за да бъде установен със сигурност неговият живот, както и точният механизъм на изваждане и поставяне наново. През 2011 г. новото устройство е имплантирано на 100 пациенти от Европа.