Трудно е да се направи класификация на ноотропните лекарства в отделни групи. Такава е правена въз основа на фармакодинамичния им ефект, те са обособени като вещества, които подобряват усвояването на глюкозата и храненето на мозъчната тъкан и такива, които активират синтезата на нуклеотиди и протеини.

 

Един от най-често употребяваните ноотропни медикаменти е Piracetam. Може да бъде намерен под форма на ампули, таблетки, капсули и сашета. Той може да се разглежда като производно на гама аминомаслената киселина (ГАМК). Piracetam притежава, специфичните за всички ноотропни средства, фармакологични ефекти. Той предизвиква съдовомозъчна дилатация (разширява кръвоносните съдова в мозъка), с което се увеличава притока на кислород до мозъка. За Piracetam е доказано, че намалява или предотвратява амнезията, предизвикана от електрошок, т.е. има способността да повишава устойчивостта на невроните към увреждащите стимули. Това е причината за широкото му приложение при хора в напреднала възраст, при мозъчна атеросклероза, след черепно-мозъчна травма и инсулти.


 

Piracetam реализира посочените ефекти само при високи дози и продължителен прием. След перорално приложение осигурява добра бионаличност, а времето на полуелиминиране е около 48 часа. Терапевтичната схема е по 2 – 3 капсули, 2 – 3 пъти на ден в обичайна доза до 6 гр в продължение на минимум 1 – 2 месеца. Piracetam се отличава с много добра поносимост – не са наблюдавани сърдечносъдови нарушения или промени в биоелектричната активност на мозъка. Сравнително редки са проявите на безсъние, хидрофобия, гадене или повръщане.

 

Лекарства, които повлияват невромедиацията. Гама аминомасленате киселина има потискащо влияние върху централната нервна система. Прилага се при мозъчна атеросклероза, постинсултно състояние и черепно-мозъчна травма.


Прекурсори на ацетилхолина също се използват като ноотропни средства. Те повишават концентрацията и вниманието и имат лек психостимулиращ ефект. Витамин В6 участва в ключови процеси в мозъка. Той улеснява оползотворяването на ненаситени мастни киселини, подобрява функцията на нервната система и черния дроб.

 

Природни продукти. Едно от най-употребяваните растения с ноотропен ефект е жен-шенът. Той стимулира синтезата на нуклеинови киселини, протеини и липиди в централната нервна система. Гинко билобата е другото растение с такова действие. На базата на екстракт от растението са разработени медикаменти, които се прилагат при мозъчна недостатъчност след инсулт, старческа амнезия и психо-социални нарушения. Твърди се, че ефектът се дължи на вазодилатиращия ефект на растението.