Нобеловата награда за физиология и медицина за 2020 г. бе връчена на тримата учени, открили вируса на хепатит С в края на 80-те години на миналия век. 

 

Американските учени Харви Дж. Алтър и Чарлз М. Райс, заедно с британският си колега Майкъл Хоутън, са тазгодишните нобелови лауреати в тази област и ще получат златен медал, заедно с парична награда от 10 млн. шведски крони (956 хил. евро). 


 

Откриването на вируса на хепатит С е забележително постижение в битката срещу вирусните заболявания, посочват от Нобеловия комитет. Благодарение на него се разкрива причината за необяснените случаи на хроничен хепатит, и става възможно разработването на кръвни тестове и нови лекарства, спасили милиони животи, отбелязват още от комитета. 

 

Хепатит С е чернодробно заболяване, причинено отвируса на хепатит С, и е основна причина за рак на черния дроб. Подобно на хепатит B, вирусът на хепатит С се предава по кръвен път

 

Тазгодишната церемония по награждаването на нобеловите лауреати премина под сянката на пандемията от коронавирус, която подчерта още повече значението на медицинските изследвания и значимостта на труда на здравните работници, предава Euronews

 

Носителите на Нобеловата награда за физиология и медицина обикновено се избират за открития, направени преди години, чието практическо приложение е доказало своята полезност във времето

 

Откриването на хепатит С в края на 80-те години идва, след като учените установяват , че тестовете за вирус на хепатит В не могат да обяснят всички случаи на хепатит в резултат на кръвопреливане. Хепатит А е инфекциозно заболяване на черния дроб, което може да се разпространи и по безкръвен път чрез близък физически контакт.

 

Първи Харви Алтър успява да докаже, че все още неизвестен инфекциозен агент е причината за някои от случаите на хроничен хепатит, след което Хоутън успява да изолира генома, наречен по-късно хепатит C. 

 

Чарлз Райс завършва тяхното откритие, като доказва, че вирусът на хепатит С сам по себе си може да причини хроничен хепатит. 

 

Физическото изражение на хепатит С може да бъде животозастрашаващо, ако заболяването не се лекува. Вирусът напада предимно черния дроб и може да доведе до цироза, чернодробна недостатъчност и рак. 

 

По данни на Световната здравна организация 71 млн. души по целия свят са заразени с вируса на хепатит С, а смъртните случаи през 2016 г. са били близо 400 хил. Хепатит C е една от основните причини за карцином на черния дроб и чернодробни трансплантации. Понастоящем няма ефективна ваксина срещу хепатит С и изследванията в тази област продължават.