От Центровете по контрол и профилактика на заболяванията в САЩ (CDC) предполагат, че реалното ниво на заразяване при децата с коронавирус е неодоценено на база нови данни. В края на миналата година изследователи коментираха, че децата по-леко прекарват ковид и се заразяват значително по-рядко от инфекцията.


При анализ на около 1600 кръвни проби от деца от кърмаческа възраст до 18 години за периода май – септември от щата Мисисипи, дадени не по повод заболяване от ковид, се установява наличие на антитела при 175 от тях, като голяма част от тях са от септември.


Според CDC при такива данни инфектираните с коронавирус деца в щата Мисисипи за изследвания период трябва да бъде не по-малко от 113,8 хиляди деца, а не 8893 случая, както се съобщава в официалните бюлетини. За експертите е ясно, че има разминаване между официалните данни и реалното число на заразилите се с коронавирусна инфекция деца, тъй като тя често се изкарва от тях леко и безсимптомно, при което състоянието им остава незабелязано.


Новите данни налагат преразглеждане на реалното ниво на заразяване сред популацията до 18 години и приравняването им към това на възрастните между 18 и 49 години. Между 2-4 пъти по-често се регистрират антитела към SARS-CoV-2 при децата от по-ниските социално-икономически прослойки.


Децата също като възрастните могат да развият постковид синдром. Това се установява в проучване при 129 деца пациенти, при 58% от които се регистрира минимум един сипмтом на неприятното състояние четири месеца след оздравяване от ковид.


Оплакванията при децата при продължаващия ковид най-често са безсъние – 18,6%, тежест и болка в гърдите – 14,7%, запушен нос – 12,4% и мускулни болки 10,1%. Учители докладват за бърза уморяемост на децата – 10%, и проблеми с концентрацията – 10%. Част от децата съобщават за болки в ставите, главоболие и учестено сърцебиене. При 43% от случаите на постковид синдром оплакванията на децата са толкова силни, че влияят на качеството на живот при тях.


Учените отбелязват, че оплакванията при long-covid се наблюдават дори при безсимптомно протекла коронавирусна инфекция при тях. 

 

Източници:
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7009a4.htm?s_cid=mm7009a4_w
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.01.23.21250375v1