Мехлем с нитроглицерин може да намали риска от остеопороза, сочи проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.


Дори малко количество от мехлема действа върху цялостната костна система на организма.


Нитроглицеринът представлява естер на азотната киселина с глицерин. Той е маслообразна течност, която при разлагане придобива жълт цвят.


Нитроглицериновата мас се различава от досегашните лекарства, предписвани при остеопороза, които или инхибират разграждането на костите или стимулират образуването на нова костна тъкан, твърди д-р Съндийп Косла.


Проучването е проведено с участието на 243 жени над 50-годишна възраст. Доброволките използват мехлема веднъж дневно в продължение на две години.


След изтичане на срока, изследователите констатират увеличаване на костната плътност и намаляване загубата на костна тъкан.


Мехлемът не се препоръчва на хора със сърдечно-съдови проблеми, предупреждава д-р Косла. Необходими са допълнителни изследвания, които да убедят фармацевтичните компании в качествата и ползата на нитроглицерина в борбата с остеопорозата, добавя той.