Поднорменото тегло значително предразполага към развитието на деменция в по-напреднала възраст, откриха учени от Обединеното кралство.

 

Експерти от Центъра за диабет и ендокринология в Лондон изследвали данните на близо 2 милиона души на средна възраст 55 години в продължение на две десетилетия.


 

Те установили, че при по-слабите хора рискът от поява на деменция е с 39 на сто по-висок спрямо хората с тегло над нормата. В същото време при затлъстелите граждани тази опасност се свеждала до 24%.

 

Резултатите от проучването са повече от изненадващи, като се имат предвид всички животозастрашаващи ефекти на пълнотата върху човешкото здраве.

 

Специалистите не са открили адекватно обяснение на зависимостта между теглото и мозъчната дейност и предстоят още експерименти, които да покажат как точно затлъстяването предпазва от проблеми с паметта в зряла възраст.

NEWS_MORE_BOX

 

Хипотезата засега е, че недостигът на витамините D и Е предразполага развитието на деменция, а техният дефицит се среща тъкмо в организмите на хора, които се хранят недостатъчно.

 

Деменцията е прогресивно заболяване, като симптомите му се влошават с течение на годините. Първоначално започва със загуба на памет.

 

Постепенно, все повече функции на мозъка се губят, до момента в който дори основните умствени и физически дейности са неспособни да се извършат.

 

С развитието на деменцията, човек може да загуби способността си да разпознава приятелите и семейството си, да мисли критично, да извършва група от задачи, а понякога дори и да говори.

 

В повечето случаи деменцията е нелечима.