Високият холестерол е опасен за здравето. Но оказва се, че и ниският холестерол не ни вещае нищо добро. От ново изследване, включващо 100 000 здрави доброволци в извънклинични условия, се прави изводът, че прекалено ниските стойности на липопротеини с ниска плътност ни поставят в повишен риск от хеморагичен инсулт.

 

Изобилстват съвети за контрол на холестерола и опасностите, които носят високите му стойности. Разделяме холестерола на „добър“ и „лош“. Под „лош“ имаме предвид онзи LDL холестерол, който представлява липопротеини с ниска плътност; под „добър“ - HDL липопротеини с висока плътност. Едните, съответно, са по-големи сферични макромолекулни комплекси от протеини, малка част триглицериди и много холестерол; другите - по-малки, състоящи се от много протеини, малко триглицериди и холестерол.


 

Първите пренасят общия холестерол от черния дроб към органите, вторите – до него, където той се преработва от жлъчните киселини и се извежда от организма.

 

Лошият холестерол се смята за виновник за уплътняването и увреждането на стените на кръвоносните съдове и развитието на атеросклоразата, докато другият се разглежда като „чистач“ на мазнините от съдовете.

 

Само че, според новото изследване твърде ниският LDL холестерол също се оказва вреден за сърдечносъдовото здраве. Независимо дали LDL повишава риска от развитие на сърдечносъдово заболяване и сърдечен инцидент или високото ниво на HDL повишава риска от сърдечен пристъп и сърдечносъдов инцидент, прекалено ниските нива на холестерол се асоциират с влошено общо здраве.

 

Все още учените не са на едно мнение дали прекалено ниският холестерол вреди на сърдечносъдовото здраве. Но тезата вече не е нова. Изследване по-рано показа, че много ниските нива на LDL холестерол повишават риска от исхемичен и хеморагичен инсулт при жените над 45-годишна възраст. По-късно с друго се допълни, че при нисък лош холестерол и при жените, и при мъжете се наблюдава повишен риск от хеморагичен инсулт.

 

Настоящото проучване е голямо кохортно и включва данните на 96 043 души, които не са имали анамнеза за инсулт, инфаркт или онкологично заболяване. Стойностите на LDL холестерола им са следени в продължение на 9 години.

 

Използвайки данните от медицинските досиета, учените изследват корелацията между нивата на лошия холестерол и риска от хеморагичен инсулт, като отчитат други рискови фактори като възраст, пол, кръвно налягане, прием на медикаменти и др.

 

Те установяват, че при LDL под 70 мг/дл има подчертан по-висок риск от хеморагичен инсулт в сравнение с равна на или над тази стойност. Вероятността от хеморагичен инсулт е 169% по-висока при LDL под 50 мг/дл, сравнено с тези между 70-99 мг/дл. Рискът от инсулт при стойности между 70 и 99 мг/дл остават еднакъв.

 

Ако този извод се потвърди, според автора на изследването Хсианг Гао, доцент по хранителни науки и директор на Лаборатория за хранителна епидемиология в Пенсилванския щатски университет, трябва да се прецизират препоръките към хората с повишен риск от инсулт. Това означава, че ако има фамилна анамнеза за инсулт, то ключът за добро здраве и продължителен живот е в умереността и баланса при храненето и поддържането на здравословни навици. При наличие на високо кръвно налягане и системна консумация на алкохол, се налага стриктно следене на стойностите на LDL холестерола, за да не се допуснат както неговите прекомерно високи, така и прекомерно ниски стойности.

 

Изследването е представено в сп. Neurology