Мъжете с ниски нива на тестостерон са по-предразположени към сърдечно-съдови заболявания, се сочи в ново проучване, публикувано в списание Clinical Endocrinology & Metabolism.


В проучването взимат участие 3600 мъже на средна възраст, които са наблюдавани за около пет години. За този период 6% от мъжете са получили инфаркт или друг сърдечно-съдов проблем, който е довел до фатален изход.


Резултатите показват, че при тези мъже нивото на тестостерон, мъжки полов хормон, са значително занижени.Тестостеронът играе ключова роля за доброто здравословно състояние на организма. Когато нивата на хормона са в норма, се стимулира увеличаването на чистата мускулна маса и се намалява количеството на лошия холестерол, което от своя страна симулира доброто здраве на сърдечно-съдовата система.

 Чистата мускулна маса представлява натрупването само на мускулна маса без това да включва и натрупването на мазнини.
 

NEWS_MORE_BOXПри ниско ниво на тестостерона ефектът от физическите упражнения и спорта върху мускулната маса е сведен до минимум. Мъжете с наднормено тегло и ниско ниво на тестостерон много по-трудно редуцират нежеланите килограми дори и при редовни физически натоварвания, което е предпоставка за нарушения на сърдечно-съдовата система.


Голям процент от фармацевтичните компании насърчават предписването на тестостерон при проблеми с либидото, липса на енергия и други.


Ползата от терапията за намаляването на сърдечно-съдовите проблеми все още е в процес на клинични проучвания.