Ниацинът не помага при сърдечни пристъпи, сочи ново проучване. Националният институт по здравеопазване спира изследване на ниацина като средство срещу сърдечни заболявания след първоначалните разочароващи резултати.

Проучването стартира с цел доказване ползите на ниацина за сърцето. Ниацинът спомага за намаляване на лошия и увеличаване на добрия холестерол, поради което учените предполагат, че приемът му ще е от полза срещу сърдечно-съдови инциденти. Оказва се обаче, че комбинираното лечение с ниацин не намалява сърдечните удари при пристъп, както и необходимостта от процедури при запушени артерии, ангиопластика.

Тези данни са в ярък контраст с получени резултати от предходни изследвания, казва д-р Джефри Пробстфилд от университета във Вашингтон, който е част от изследователския екип.
 

Ниацинът (никотиновата киселина) или витамин В3 е есенциално вещество, което участва в обменните процеси на въглехидратите, мазнините и други субстанции в организма. В организма ниацин се получава от аминокиселината триптофан. Богати на триптофан са млечните продукти.
 

В проучването се използват много по-големи дози от витамина в сравнение с тези, които се срещат в хранителните продукти и препоръчителните дневни дози.
 


Изследователският екип се сблъсква с повишена честота на инсулт при доброволците, използвали по-високи дози ниацин за терапия. Учените не са съвсем наясно, дали тази малка разлика е съвпадение, поради факта, че в предишни проучвания няма данни за такива случаи.
 

Проучването е преустановено не само поради липса на положителни резултати, но и заради недостига на парично финансиране. Учените се надяват, че ще продължат с изучаването на ниацина и действието му върху сърдечно-съдовата система.