Ниацин е витамин от водоразтворимата група на витамините В. Ниацин е генерично наименование на съединението пиридин-3-карбоксилова киселина или никотинова киселина. Адекватните количества на витамин В3 в организма са необходими за цялостното здраве на тялото. Използван като лечение, ниацин във високи дози подобрява нивата на холестерол и подобрява сърдечното здраве.

 

Защо хората приемат ниацин? Има много данни от клинични проучвания, според които ниацинът повишава нивата на добрия (HDL) холестерол в кръвта и понижава нивата на триглицеридите и лошия (LDL) холестерол. Често ниацинът се предписва като допълваща терапия заедно със статини (Rosuvastatin, Atorvastatin и др.). За да бъде ефективен при лечението на хиперхолестеролемия, витамин В3 трябва да се приема във високи дози. Това от своя страна е рисков фактор за увреждане на черния дроб, гастро-интестинални проблеми или глюкозен нетолеранс. По тази причина не бива да се предприема лечение с ниацин без лекарски контрол.


 

От какво количество ниацин имаме нужда? Нуждите от ниацин са различни при различните възрастови групи, пол и др. Това необходимо количество се нарича диетичен референтен прием (DRI) или още препоръчителен дневен прием (RDA). При витамин В3 тези количества варират.
При деца дневните нужди се покриват от 2 до 16 мг ниацин. При мъжете минималното количество приет витамин В3 за деня трябва да бъде 16 мг, а при жените – 14 мг. Нуждите от витамина се увеличават по време на бременност и кърмене и достигат до 17-18 мг дневно.

 

Максималният дневен прием не бива да надвишава 35 мг за деня. Повечето хора могат да си набавят необходимото количество витамин В3 само чрез диетата.

 

Храни, богати на ниацин. Такива са зеленолистните зеленчуци, червени меса, пилешко, пуешко, патешко, риба и яйца. В момента на пазара има много функционални храни, които са обогатени с ниацин.

 

Странични ефекти. Приемът на хранителни добавки с витамин В3 в големи дози може да предизвика зачервяване, диария и стомашни проблеми. За това винаги се препоръчва приемът на хранителни добавки с ниацин да започва с ниски дози. Острата недостатъчност на витамина е известна като състоянието пелагра.