Често използваните антидепресанти имат една и съща ефективност на действие, но се различават по страничните ефекти, които указват върху хората.

Поради факта, че антидепресантите са взаимозаменяеми, предписването на определен вид трябва да е съобразено с индивидуалните клинични данни. По този начин може да се намалят страничните ефекти на медикамента, смятат експерти.

По-голяма част от антидепресантите са селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) и на обратното захващане на норепинефрина (SNRI).

Най-продаваните SSRI антидепресанти са Прозак (флуоксетин) и Золофт (сертралин), а от SNRI – Ефексор (венлафаксин).

Принципът на действие на тези антидепресанти е сходен, различията са по отношение на скоростта на абсорбирането им от организма и предразположеността към странични реакции, споменава д-р Джералд Гартленър в новия брой на Annals of Internal Medicine.

Редица проучвания показват, че в основата на действието на антидепресантите е дозировката. За повишаване ефективността и действието на антидепресанта, не се налага смяната му с друг подобен, а минимално увеличение на дневния му прием, добавя Гартленър. Целта е да се избегне повторно привикване на организма към новия медикамент и евентуални странични реакции.

Преди предприемането на каквото и да е лечение с антидепресанти е задължителна консултация с лекар специалист.