Нежеланите лекарствени реакции при кортикостероидите са значителни и доста често проявяващи се. Те възникват в хода на продължително лечение с кортикостероиди, очаквани са и се обясняват с механизмите на действие на лекарствата. Нежеланите лекарствени реакции са разделени в няколко основни групи.

 

Потискане на имунната функция на пациента. Продължителното лечение с кортикостероиди повишава риска от бързо развитие на вирусни, бактериални и/или гъбични инфекции. Този нежелан ефект се използва при автоимунни заболявания и след трансплантация на тъкани и органи.


 

Метаболитни нежелани лекарствени реакции. Наблюдавани са синдром на Къшинг, хипергликемия, затлъстяване с повишен апетит, неправилно отлагане на мазнините, остеопороза с риск от костни счупвания. Наблюдава се и намаляване на мускулната маса и слабост на мускулите, изтъняване на кожата, ставите, крайниците. При децата може да се потисне растежа, кръвоснабдяването на костите е нарушено и съществува риск от некроза на бедрената кост.


Психични смущения. Еуфорията или депресията са индивидуално обусловени. Повишаването на вътречерепното налягане с главоболие се среща по-често при пациенти с мигрена.

 

От страна на сърдечносъдовата система често се наблюдава повишаване на кръвното налягане. Кортикостероидите повишават и вътреочното налягане.

 

Потискане продукцията и секрецията на ендогенни кортикостероиди. Продължителното лечение с кортикостероиди може да потисне синтезата на тези вещества от организма. Това крие риск от развитие на остра надбъбречна недостатъчност и надбъбречна атрофия. Възстановяването на ендогенната секреция на глюкортикостероиди е индивидуално – от 2 до 18 месеца след спиране на лечението.

 

Развитие на язви на стомаха и дванадесетопръстника, поради намалена продукция на простагландини, увеличена стомашна киселинност и имуносупресивен ефект на кортикстероидите.

 

Миопатия (заболявания на мускулите). Продължителната терапия с кортикостероиди може да доведе до развитие на миопатия, което се дължи на намаления внос на глюкоза в мускулните клетки, увеличен катаболен (разграждане на хранителни вещества) ефект и нарушения във водно-електролитния баланс на организма.

 

Наблюдавани са и кожни промени като хирзутизъм (прекомерно окосмяване), акне, изтъняване на кожата, стрии и др.

 

Остеопороза и риск от счупвания са чести нежелани ефекти при продължително лечение с кортикостероиди.

 

Промени в менструлания цикъл, либидо и полова активност са свързани с ефекти на кортикостероидите върху централни регулаторни механизми на половата система.

 

Растежа на много деца се забавя при продължителна терапия с кортиксотероиди.

 

Дисфония и сухота в устата са по-чести при лечение с инхалаторно прилагане на кортикостероиди.