Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) са лекарствени средства с различен химичен строеж с периферен аналгетичен (обезболяващ), антипиретичен (понижават температурата) и противовъзпалителен ефект. Също така се наричат неопиоидни аналгетици.

 

Основната им разлика от стероидните противовъзпалителни средства е структурата (нямат стероиден скелет). Те нямат наркотичен ефект но имат обезболяващо действие затова се наричат още и ненаркотични аналгетици. Едни от най-често използваните представители на групата са: Acetylsalicylic acid (Aspirin), Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen, Piroxicam, Celecoxib, Nimesulide и др.


 

Основните показания на нестероидните противовъзпалителни лекарства са ограничаване на възпалението, овладяване на повишената телесна температура (треската) и облекчаване на болката. Тяхното действие се дължи на блокиране на ензима циклооксигеназа (COX), който е отговорен за синтеза на простагландини.

 

Те са химични вещества, които имат няколко важни функции в организма: подпомагане на функцията на тромбоцитите за съсирването на кръвта, защита на лигавицата на стомаха от вредните ефекти на киселините, насърчаване на възпалението, необходимо за възстановяване на клетките и тъканите, но и водещо до болка.

 

НСПВС проявяват силен болкоуспокояващ ефект – при главоболия, менструална болка, гръдна, костна или постоперативна болка.

 

Противовъзпалителна терапия при остри и хронични възпаления (ревматоиден артрит). Дозите за противовъзпалително лечение са по-високи от обичайните за аналгезия (успокояване на болката).

 

Нежелани ефекти. Най-честият нежелан ефект е дразненето на стомашно-чревния тракт. Нестероидните противовъзпалителни намаляват лигавичния кръвоток и увеличават киселинната секреция. В резултат на това могат да възникнат ерозии и язви. Често срещани оплаквания са болка в епигастриума, гадене и повръщане. Винаги приемайте тези лекарства след храна.
С важно клинично значение са проявите отстрана на бъбреците. Намаленият кръвоток води до намалено отделяне на натрий, което е причина за повишаване на кръвното налягане.

 

По-редки са проявите на чернодробни увреждания. Характерни са злоупотребата с парацетамол. От важно клинично значение е костно-мозъчната депресия, това води до понижаване нивата на тромбоцити (риск от кръвоизливи).

 

Аспиринът се свързва с т.нар. аспиринова астма, а при деца чернодробно увреждане (синдром на Рей). За това той е противопоказан при деца под 12 години (в САЩ, под 16 години).


Използването на две или повече нестероидни противовъзпалителни силно повишава страничните им ефекти. Такъв тип лечение се предписва само от лекар при необходимост.

 

Референции:

Lippincott Illustrated Reviews: Pharmacology (Lippincott Illustrated Reviews Series) Seventh, North American Edition
Medical Pharmacology at a Glance, 8th Edition