Нестероидните противовъзпалителни са лекарства с противовъзпалителен, болкоуспокояващ, а в някои случаи и температуропонижаващ ефект. Това са едни от най-употребяваните лекарства в световен мащаб. Голяма част от тях са без лекарско предписание, което е причина и за злоупотребата с тях.

 

Представители на групата са: Acetylsalicylic acid (Aspirin), Diclofenac, Ibuprofen, Naproxen, Piroxicam, Celecoxib, Nimesulide и др.


 

Терапевтични показания. Те проявяват силен болкоуспокояващ ефект – при главоболия, менструална болка, гръдна, костна или постоперативна болка.


Противовъзпалителна терапия при остри и хронични възпаления (ревматоиден артрит). Дозите за противовъзпалително лечение са по-високи от обичайните за аналгезия (успокояване на болката).Понижаване на температура. В такива случаи се предпочита Paracetamol, който има добър антипиретичен ефект и почти не уврежда стомашната лигавица.

 

Нежелани ефекти. Първият и най-често изявяващ се нежелан ефект е дразненето на стомашно-чревния тракт. Нестероидните противовъзпалителни увреждат стомашната лигавица, намаляват лигавичния кръвоток, увеличават киселинната секреция.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В резултат на това могат да възникнат ерозии и язви. Често срещани оплаквания са болка в епигастриума, гадене и повръщане. Винаги приемайте тези лекарства след храна.

 

С важно клинично значение са проявите отстрана на бъбреците. Намаленият кръвоток води до намалено отделяне на натрий, което е причина за повишаване на кръвното налягане.

 

По-редки са проявите на чернодробни увреждания. Характерни са при злоупотребата с парацетамол. От важно клинично значение е костно-мозъчната депресия, това води до понижаване нивата на тромбоцити (риск от кръвоизливи).

 

При аспирина съществува риск от възникване на т.нар. аспиринова астма, а при деца чернодробно увреждане (синдром на Рей). По тази причина аспиринът е противопоказан при деца под 12 години. (в САЩ, под 16г.)

 

Лекарствени взаимодействия. Потискайки бъбречния кръвоток нестероидните противовъзпалителни намаляват ефекта на диуретиците. Те предизвикват покачване на артериалното налягане, което може да потисне ефекта на ACE-инхибиторите.. Едновременният прием с антидиабетни може да доведе до повишаване на техния ефект и хипогликемия.

 

Едновременния прием на две или повече нестероидни противовъзпалителни лекарства силно завишават риска от поява на язви и бъбречно увреждане.