Преди няколко дни френският министър на здравеопазването Оливие Веран спомена информация относно негативното влияние на нестероидните противовъзпалителни при коронавирус инфекция. Става въпрос за едни от най-използваните медикаменти за симптоматично лечение на грипоподобна симптоматика, а именно ибупрофен и ацетилсалицилова киселина (аспирин).

 

Информацията гласеше, че техният противовъзпалителен ефект потиска естествените съпротивителни възможности на организма, в следствие на което състоянието се влошава. Вместо тях се препоръчва използването единствено на парацетамол.


 

Оказа се, че тази информация не е достоверна. От испанската агенция за лекарства и медицински изделия (AEMPS) съобщават, че до момента няма данни ибупрофенът или друго нестероидно противовъзпалително средство да влошава инфекцията с COVID-19. По тази причина специалистите съветват, че няма причина хората с хронични заболявания, които се лекуват с тези медикаменти да преустановяват лечението си.

 

Объркващата информация, пусната от френския министър е на базата на противоречиво изследване, направено в университета в Базел, Швейцария, публикувано на 11 март. В изследването се казва, че ибупрофенът подпомага навлизането на вируса към белодробните клетки, кръвоносните съдове и други органи.


През май европейската комисия ще се произнесе окончателно дали ибупрофенът наистина има някаква негативна връзка.

 

От Испанската лекарствена агенция (AEMPS) напомнят, че в листовката на ибупрофен вече е посочено и се знае, че той може да маскира симптомите на инфекциите, което може да попречи на диагностицирането им. Това се отнася за инфекциите като цяло, а не конкретно за инфекцията, причинена от COVID-19.

 

Съветите на лекарите винаги са били едни и същи, а именно използването на парацетамол за симптоматично лечение на грипоподобни симптоми като първа алтернатива. Въпреки тези съвети няма данни, които да сочат, че лечението с ибупрофен е противопоказано. И в двата случая лекарствата трябва да бъдат използвани съгласно показанията им и в най-ниската ефективна доза, способна да овладее симптоматиката.

 

Тепърва започва провеждането на нови изследвания, които имат за цел да проследят влиянието на нестероидните противовъзпалителни върху развитието на инфекциите и конкретно инфекция от COVID-19.

 

Специалистите съветват винаги да се консултираме с личния си лекар при съмнения за негативен ефект на дадено лекарство върху състоянието ни. Паниката и прибирзаните решения не са добър съветник. А самоволното прекратяване на терапия може да доведе до сериозни последици!