Не всички симптоми за болно сърце могат да се асоциират правилно, а всъщност те показват точно сърдечен проблем. Има няколко признака, които и да ви изглеждат безобидни или да асоциирате с тривиално заболяване или инфекция не бива да пренебрегвате, особено при наличието на определени състояния. Такива са повишеното кръвно налягане, високият холестерол, наднорменото тегло, диабетът, възрастта над 60 години.


Ето кои са тези 9 симптоми, при които трябва да внимавате:


1. Болка или изпитване на дискомфорт в гърдите. В по-голямата част от случаите болката в гърдите показва наличие на риск за сърцето. При сърдечна атака или блокирана артерия, се усеща болка, напрежение и натиск в гърдите. Всеки описва усещането по различен начин. За някои то е като „да седне слон на гърдите им“, други чувстват гръдния си кош като притиснат от менгеме или сякаш се задушават.Усещането не отминава за няколко минути. Обикновено се случва в състояние на покой или при извършване на физическа дейност. 
Ако болката е много кратка, мигновена или пък усещането се засилва при допир и натиск, най-вероятно тя не е от сърдечен произход. 
Ако усещането е по-силно и не минава, е добре да потърсите лекар. 


Имайте предвид, че сърдечните проблеми, дори сърдечната атака, невинаги се изявяват с болка, което е много по-типично за жените.

 

2. Гадене, киселини, стомашна болка или разстроен стомах... Това могат и да симптоми на сърдечна атака. Не е при всеки, но има достатъчно регистрирани случаи, за да се свързват тези симптоми със остър сърдечен проблем. Може да има и повръщане. Така че не бива  да отдавате тези типични симптоми единствено на стомашно-чревна инфекция или хранително отравяне, особено когато са необясними – тоест не поставяйте диагноза сами – а има ли ги търсете консултация с лекар.

 

3. Болка в гърдите, която отива към ръката. Това е класически признак на инфаркт. Болката засяга лявата половина на гръдния кош и лявата  ръка. Обикновено започва от гръдния кош и отива към ръката, но при някои пациенти усещането при ръката е по-силно, което може да обърка.

 

4. Замаяност, обърканост. Причините да изгубите равновесие или да изпитате слабост за момент са много. Достатъчно е да не се храните достатъчно или редовно, да се изправите рязко, да сте преуморени. Но внезапната загуба на равновесие може да се дължи и на сърдечен проблем. Усещането е придружено от дискомфорт в гърдите и учестено дишане. Добре е да позвъните на лекар и в този случай. Рязкото падане на кръвното налягане може да се дължи на невъзможността сърцето да изпомпва кръвта.

 

5. Болка в гърлото или челюстта. Неочаквано нали да си помислите, че болката в челюстта или стягането в гърлото могат да се дължат на сърдечен проблем. В повечето случаи те са вследствие на вирусна инфекция, проблем със синусите или от мускулен произход.
Но ако изпитвате болка или напрежение в средата на гръдния си кош, която се разпространява към гърлото или долната челюст, това може да е признак на настъпващ инфаркт. 

 

NEWS_MORE_BOX

6. Изморявате се бързо. Изморяваме се бързо по много причини. Недоспиване, тревожни мисли, депресия, хронична умора, хронично заболяване... Особено при жените изтощението или безпричинната слабост, могат да се дължат на сърдечен проблем. Имайте едно на ум, ако изведнъж обичайни дейности, които извършвате като изкачването на стълбите на два етажа или пренасянето на покупките от супермаркета до вкъщи случи усещане за странна слабост. Провокирана е не от самата физическа дейност...

 

7. Хъркане. Всички хъркаме в един или друг момент. Дали заради преумора, неудобна поза, простуда например... Силното хъркане е известно като симптом на сънната апнея. Сънната апнея обаче има неблагоприятен ефект върху сърдечната дейност. При нея се получава спиране на дишането за момент по време на сън. И това се случва поне няколко пъти на нощ, което и натоварва допълнително сърцето. Добре е при сънна апнея да се провежда изследване и терапия с CPAP апарат. Записите могат да дадат ценна информация.

 

8. Потене. Рязкото обливане в пот не е добър симптом. Още повече, когато не може да се свърже нито с остра инфекция, нито с физическа дейност. Облее ли ви пот изненадващо по-добре позвънете на 112.

 

9. Кашлица, която не може да се успокои. Кой би си помислил, че кашлицата може да е такъв тежък признак?! Ако обаче изненадващо появилата се кашлица  продължава дълго, при което се отделя бял или розов секрет, е вероятно да е заради сърдечна недостатъчност. Заради натоварването при сърдечна недостатъчност може да се получи кръвоизлив в белите дробове, затова и се получава отделянето на такъв секрет.