Хе Цзянкуй, китайски учен, твърди, че е създал първите генно инженирани бебета, но нито е публикувал резултатите в някой журнал, нито е предоставил достъп на други учени до децата. Малките данни, които е разкрил по време на конференция в Хонг Конг, показват, че усилията му най-вероятно не само са били напразни, но и са изложили децата на сериозни генетични рискове.

 

Д-р Цзянкуй е използвал експериментална техника, позната на биолозите като CRISPR-cas9, за да създаде деца, които са резистентни към ХИВ (един от бащите е бил носител на вируса). Той допълва, че е имплантирал два ембриона, които са се родили успешно под имената Лулу и Нана. С оглед на предоставената от него информация, работата му е спряна и съответно разследвана от правителството.


 

Световните експерти в областта на генетиката се притесняват, че техниката не е била приложена съвсем прецизно върху предоставения от родителите ДНК материал. Първо, всеки има две копия от всеки ген, по един от всеки родител, но Нана има само едно копие от редактирания CCR5. Също така и двете бебета имат комбинация от клетки с редактирани свойства и такива без редактирани свойства – феномен, който учените наричат генетичен мозаицизъм (мозайка от клетки). Много състояния, които обикновено са несъвместими с живота (например Синдром на Рет), се дължат на соматични мозаечни механизми.

 

По-рано тази година, Nature Medicine публикуваха статии, които съобщават, че редактирането на една част от ДНК, използвайки CRISPR-cas9, може да навреди на други части от генетичния код на организма. Този деликатен момент се нарича "неприцелен ефекти". Например, възможно е случайно да се наруши система, която предпазва от рак на очите, когато се използва метода, за да редактира нещо съвсем различно.

 

От своя страна, д-р Цзянкуй защитава труда си, твърдейки дори, че е в ход още една бременност с генно модифицирано бебе. Междувременно, Южният университет по Наука и Технологии, където Цзянкуй работи като доцент, отрича, че е бил наясно с проведените експерименти. Като взети мерки, лабораторияте на китайския учен е затворена, а сайтът му - направен недостъпен.