Изненадващо ново разкритие на изследователи от Университета Макгил, отрича прилагането на противовъзпалителни медикаменти, като ибупрофен или ацетилсалицилова киселина, за лечение на остра болка.

 

Според проучването, протичащото възпаление, което е нормална част от възстановяването на различни видове наранявания, помага за справяне с появилата се остра болка и предотвратява превръщането ѝ в хронична.


 

Следователно при блокирането на тези възпалителни процеси е възможно нарушаване на естественото възстановяване, след което да се затрудни последващото лечение на болката.

 

Изследователите установяват, че протичането на възпалителните процеси, предотвратяват хронифицирането на появилата се болка

 

Те забелязват, че един вид бели кръвни клетки - неутрофили, са в основата на болкоуспокоителните процеси.

 

След направени изследвания, в които е блокирано действието на неутрофилите, се забелязва, че болката продължава 2 до 10 пъти по-дълго от нормалното.

 

Противовъзпалителните лекарства, въпреки че осигуряват краткосрочно облекчение, имат същия ефект на удължаване на болката в бъдеще.

 

Тези данни са потвърдени и от друг независим анализ, в който са включени 500 000 души от Обединеното кралство. Според него тези, които приемат противовъзпалителни медикаменти за лечение на появила се остра болка, имат по-висок риск от нейното персистиране в продължение на 2 до 10 години по-късно.

 

Неутрофилите се появяват в началото на възпалението, веднага след появилото се нарушение или болка. Обикновено хората приемат лекарствени вещества в този момент, като по този начин блокират действието на белите кръвни клетки.

 

Направеното изследване предполага, че приемането на аналгетик, който облекчава болката, без да блокира действието на неутрофилите, като ацетаминофен, е по-добър вариант за справяне с нея от приема на различни противовъзпалителни лекарствени вещества или стероиди. Този вид медикаменти вероятно биха могли да предотвратят хронифицирането на появилата се остра болка.

 

Въпреки получените резултати е необходимо провеждането на допълнителни клинични изследвания, за да се сравнят противовъзпалителните лекарства с други болкоуспокояващи. В резултат на което да бъдат разработени нови по-ефективни лекарства за пациенти с хронична болка.

 

Проучването е публикувано в сп. Science Translational Medicine.

 

Референции:

www.medscape.com

https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.abj9954