Най-голямата частна фармацевтична компания в света – немската Boehringer Ingelheim, е на път да придобие базираното в Германия биотехнологично дружество Labor Dr. Merk & Kollegen.

 

Придобиването е продуктувано от стремежа на Boehringer Ingelheim да разшири капацитета на научноизследователската си и развойна дейност, и да постигне пробив в имуноонкологичните терапии.


 

Labor Dr. Merk & Kollegen поставя фокус предимно върху имуноонкологичните терапии, базирани на лекарствени продукти за модерна терапия (ATMP).

 

Целта на Boehringer Ingelheim е да ускори разработването и одобрението за употреба на първите в класа си имуноонкологични терапии.

 

Те са насочени към имунната система, а не към самия тумор. Това, което правят, е да активират имунната система, като ѝ дават възможност да разпознава раковите клетки и да ги унищожава селективно.

 

Според Европейската експертна група по имуноонкология използването на имунната система в борбата с рака има потенциал да стане важна част от лечението на раковите заболявания в бъдеще.

 

Понастоящем няколко имуноонкологични терапии са в процес на одобрение в Европа. Те са насочени към лечението на напреднал меланом, рак на белите дробове, колоректален рак, рак на бъбреците и рак на простатата.

 

Това, към което Boehringer Ingelheim ще насочи усилията си, е лечението на вируса на везикуларния Стоматит (VSV) с модифицирана гликопротеинова (GP) платформа.

 

Друг приоритет ще бъде разработването на противоракови ваксинационни платформи.

 

От двете компании не разкриват финансовите условия на сделката. Тя подлежи на одобрение от регулаторните органи в Германия и ще бъде финализирана след произнасянето им.

 

Labor Merk & Kollegen има богат опит във вирусологията и в изследването на микробиологията и клетъчните култури. Двете компании работят върху създаването на вирус-базирана терапия от 2015 г. насам.

 

„Придобиването на Labor Dr. Merk & Kollegen укрепва портфолиото ни от разнородни, потенциално първи в своя клас имунологични терапии и терапии, насочени към раковите клетки, за пациенти с трудно лечими онкологични заболявания”, посочва д-р Мишел Пере, член на Управителният съвет на Boehringer Ingelheim.

 

Компанията има разработки в областта на ваксините срещу рак, онколитичните вируси, Т-клетъчните терапии, стромалните модулатори и модулаторите на миелоидни клетки.

 

За да ускори разработването на онколитично вирусни и противоракови ваксини, Boehringer Ingelheim предвижда създаването на център за вирусологични разработки и за производството на клинични продукти.