Хоспитализирани пациенти с диабет, които не са приемали редовно лекарствата си, са прекарвали значително по-тежко COVID-19, показват резултатите от ново проучване.


Данните подчертават значението на оценката, мониторинга и контрола на кръвната захар при хоспитализирани пациенти с COVID-19 от самото начало при постъпване до изписването. Резултатите са изнесени от главния автор на изследването Судип Байпей, доцент по кинезиология в Тексаския университет в Ел Пасо. Той говори пред Американската асоциация по диабет, която проведе своята виртуална годишна среща в края на миналата седмица, когато е било представено изследването.


Близо един от петима американци със захарен диабет съобщават, че поради финансовия натиск на пандемията трябва да избира между закупуване на храна или закупуване на лекарства и медицински консумативи за менажиране на заболяванията си и по-конкретно захарен диабет.Изследователите проучват въздействието на неконтролирания захарен диабет или липсата на лекарства върху тежестта на COVID-19, но конкретно за латинската раса. Те отбелязват, че при лицата от тази група 2,4 пъти по-вероятно е COVID-19 да завърши с летален изход.


40% от американците, които са починали от COVID-19, са имали захарен диабет, а един от десет души с диабет, хоспитализирани за COVID-19, умират в рамките на една седмица, споделят изследователите.


В проучването са използвани медицински досиета от 369 пациенти с COVID-19, приети в Университетския медицински център в Ел Пасо. Те са били категоризирани въз основа на нивата на белтък в кръвта, който показва контрола на кръвната захар през последните три месеца – гликиран хемоглобин. Данните разделят пациентите на три групи - с нормални нива на кръвната захар, преддиабет и диабет.


Екипът на Судип Байпей установява, че пациентите с неконтролиран захарен диабет прекарват значително по-тежко инфекцията с коронавирус. Оценката се сформира от наличие на органна недостатъчност, свързана със сепсис, както и продължителността на хоспитализацията - в сравнение с пациентите, лекували редовно с лекарства и без пропуски в оценката на диабета при тях.

 

Пациентите с по-ниски нива на кръвната захар са имали по-леко преминаващи усложнения, както и по-кратък престой в болница, според проучването.


Важно е да се отбележи, че все пак резултатите, представени на срещата, се считат за предварителни, докато не бъдат публикувани в рецензирано списание.


Източници:
https://medicalxpress.com/news/2021-06-poorly-diabetes-odds-severe-covid.html
https://www.idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes/covid-19-and-diabetes/1-covid-19-and-diabetes.html