Много изследвания сочат, че количеството на витамин Е в хранителните добавки често пъти многократно превишава препоръчителната дневна доза. Дори има данни за възрастни пациенти над 55 години със заболявания като диабет или съдови болести вследствие на повишен прием на витамина. Те ежедневно приемат по 268 мг витамин Е в продължение на 7 години, в резултат на което се наблюдава значително увеличаване на сърдечносъдовата недостатъчност.

 

Въпреки тревожността на резултатите, те все още на се потвърдени от допълнителни проучвания. Понастоящем, все още, не е ясно дали тези неблагоприятни ефекти са аномалия или високите дози на витамин Е могат да са вредни за определени хора.


 

Приемът на високи дози витамин Е може да предизвика и гадене, чревен дисбаланс и диария. Доказано е, че някои медикаменти си взаимодействат с витамин Е. Такива са антикоагулантите, включително и аспирин. Витаминът може да засили активността на тези медикаменти, което е възможно да доведе до кръвоизливи. Това налага приемът на хранителни добавки с витамин Е да бъде задължително съгласуван с лекуващя лекар, особено, ако пациентът е с хронични заболявания.

 

Има и други тревожно данни от неконтролируемия прием на хранителни добавки с витамин Е. Данни от проучвания сочат, че дълготрайното използване на хранителни добавки с витамин Е във високи дози може да предизвика мозъчни кръвоизливи, които да доведат до инсулт.

 

Какво се случва в тялото при недостиг на витамин Е? Дефицит на витамин Е в човешкото тяло се наблюдава изключително рядко. Основната причина е, че витаминът е мастноразтворим и в тялото ни се съхраняват известни количества от него, които осигуряват нуждите, дори когато диетата не съдържа достатъчно витамин Е. В световен мащаб изследвания сочат, че при нормални условия (здравно състояние, нормален режим на хранене и т.н) дефицит на витамин Е почти не се наблюдава.

 

Недостигът му се свързва с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Дефицитът на витамина може да предизвика еритроцитна хемолиза. При това състояние червените кръвни клетки са неустойчиви и лесно се разрушават, което води до анемия. Други симптоми на недостатъчни количества витамин Е включват липса на мускулна координация и рефлекси, а също увреждане на зрението, речта и движенията. Най-често недостиг на витамина се наблюдава при възрастни хора, при които абсорбцията на хранителните вещества е затруднена.